Acasă Externe Ministrul Meleșcanu, la Asia-Pacific Initiative: ”Este momentul să ne diversificăm relațiile de...

Ministrul Meleșcanu, la Asia-Pacific Initiative: ”Este momentul să ne diversificăm relațiile de cooperare cu partenerii externi, iar Asia-Pacific reprezintă una dintre zonele prioritare de acțiune”

DISTRIBUIȚI

 147978 – 05102017 –  Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a participat, la 4 octombrie 2017, la întâlnirea Asia-Pacific Initiative – Partnership for the knowledge economy, dedicată schimbului de opinii cu privire la posibilitățile de dezvoltare a relațiilor României cu statele din regiunea Asia – Pacific, în special în plan economic. Evenimentul a fost organizat de MAE, în colaborare cu Idea Factory Think Tank, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică ICI București și Asociația Exportatorilor din România.

Referitor la importanța manifestării, ministrul Teodor Meleșcanu a declarant: Ministerul Afacerilor Externe este onorat să găzduiască această întâlnire, ce are loc într-un context foarte oportun, determinat de interesul deosebit al guvernului român, care are ca obiectiv revigorarea și extinderea cooperării României cu țările din Asia-Pacific, Africa și America Latină. Sperăm ca evenimentul de astăzi, o premieră la nivelul MAE, să faciliteze conturarea de noi idei, propuneri, inițiative, căi de acțiune în această direcție”.

”Pe fondul aprofundării globalizării și a interdependențelor lumii contemporane, este momentul să ne diversificăm relațiile de cooperare cu partenerii externi, iar Asia-Pacific reprezintă una dintre zonele prioritare de acțiune. Regiunea a cunoscut în ultimii ani evoluții complexe, atât în ceea ce privește accentuarea provocărilor la adresa securității (cele mai mari în Peninsula Coreeană), cât și continuarea creșterii economice a regiunii într-un ritm mediu anual de peste 5%, aproape dublu față de media globală”, a adăugat șeful diplomației române.

Ministrul afacerilor externe a făcut referire la evoluțiile din zonă, la care se adaugă ritmul solid de dezvoltare economică a României și consolidarea profilului său internațional, elemente care stimulează premisele pentru o prezență sporită a țării noastre în regiune, atât în plan bilateral, cât și multilateral, inclusiv în eforturile internaționale de identificare a unor soluții pentru provocările cu care se confruntă regiunea. În acest sens, a subliniat faptul că se dorește ca România să valorifice de o manieră cât mai eficientă oportunitățile diverse de cooperare ce caracterizează în prezent regiunea Asia-Pacific, în plan economic și nu numai.

Acesta a reamintit rolul susținut al MAE în demersurile de diplomaţie economică, menite să promoveze interesele economice ale României, atât pe palierul atragerii de investiţii în țara noastră, cât şi pe cel al valorificării oportunităţilor de pe pieţele externe: „Printr-un dialog politico-diplomatic activ cu partenerii externi ai României, asigurăm o atmosferă de cooperare în relaţiile bilaterale cu aceştia, de natură a facilita şi stimula inclusiv cooperarea economică. Totodată, acest dialog susţinut transmite şi importante semnale politice, de încurajare, atât comunităţii de afaceri din România, cât şi celor din ţările partenere, în direcţia implicării în proiecte comune și spre o mai mare diversificare a schimburilor economice”.

Ministrul Teodor Meleșcanu a punctat importanța intensificării dialogului politic cu multe state din regiune, care reprezintă un obiectiv constant al MAE, cât și acordarea unei atenții speciale impulsionării cooperării sectoriale, fie că este vorba despre sectoare economice (precum transporturi, infrastructură, energie, finanțe-bănci, turism), fie de alte domenii, care au un impact pozitiv inclusiv în plan economic (educația, cercetarea și inovarea). În context a reamintit capacitatea și disponibilitatea României de a oferi expertiză pe linia consolidării instituționale și a bunei guvernanțe.

Referitor la oportunitățile oferite de domeniile de nișă și de cele în care este confirmată excelența României, precum tehnologia informației sau securitatea cibernetică, ministrul Teodor Meleșcanu a pus accentul pe importanța de a acționa în direcția implementării de tehnologie modernă menită să ridice nivelul de e-Governance din România, afirmând că o economie bazată pe cunoaștere reprezintă un instrument de interes vital într-o perioadă în care accesul rapid la informaţia economică poate face diferența între un câștig considerabil şi pierderea unor oportunități.

În intervenția sa, șeful diplomației române s-a referit și la faptul că dezvoltarea relațiilor UE cu Asia-Pacific va constitui, de asemenea, un reper important al agendei României în perspectiva deținerii președinției Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019.

În încheiere, ministrul Teodor Meleșcanu a pus accentul pe faptul că în promovarea acestor direcții de acțiune ambițioase, autoritățile române au nevoie de un parteneriat puternic, deschis și eficient cu sectorul privat, mediul de afaceri, cu toate instituțiile cu atribuțiile în domeniu, ce asigură componente esențiale ale prezenței României în exterior, precum și cu reprezentanții statelor din Asia-Pacific la București.

La eveniment au participat și ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, Ilan Laufer, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române, Marius-Ioan Piso, președintele Universității Politehnice din București, Mihnea Costoiu, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, ambasadorii acreditați în România ai statelor din zona Asia-Pacific, precum și reprezentanți ai instituțiilor partenere, din mediul de afaceri și cel academic. Moderatorul evenimentului a fost secretarul de stat pentru afaceri bilaterale globale, Monica Gheorghiță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.