Acasă Social Aparare Ministrul Mihai Fifor s-a întâlnit cu ambasadorii Franţei și SUA

Ministrul Mihai Fifor s-a întâlnit cu ambasadorii Franţei și SUA

DISTRIBUIȚI

148164 – 17102017 – Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a avut, luni, 16 octombrie, la sediul instituției, o întrevedere cu ambasadorul Franţei în România, Michèle Ramis. Discuţiile s-au axat cu precădere asupra relaţiilor bilaterale în domeniul militar, cu accent pe cooperarea în cadrul Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice. Cei doi oficiali au apreciat importanţa aprofundării colaborării între statele europene pe linia apărării, inclusiv din perspectiva cooperării structurate permanente (PESCO).

Cu acest prilej, ministrul Mihai Fifor a subliniat oportunitatea oferită de această iniţiativă pentru consolidarea cooperării în materie de securitate şi apărare, un subiect prioritar de pe agenda europeană.

În context NATO, ministrul a punctat nevoia continuării demersurilor în vederea asigurării stabilităţii în regiunea Mării Negre, subliniind importanţa prezenţei militare franceze la exerciţii aliate desfăşurate pe teritoriul naţional, pentru asigurarea interoperabilităţii între forţele armate ale celor două state, anunță MApN.

De asemenea, ministrul a avut o întrevedere cu Steve Russell şi Matt Cartwright, membri ai Congresului SUA, aflaţi la Bucureşti. La întâlnire au participat şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm. Oficialii au avut un schimb de opinii cu privire la situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi dezvoltarea Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA în domeniul apărării. În context, ministrul apărării naționale a punctat importanţa unei abordări unitare asupra întregului flanc estic al NATO, evidenţiind cu precădere rolul României ca aliat predictibil şi solid în asigurarea stabilităţii şi securităţii euro-atlantice. ”În faţa întregului spectru de provocări la adresa securităţii noastre, este nevoie de consolidarea posturii aliate de apărare şi descurajare”, a precizat ministrul Mihai Fifor. De asemenea, a punctat nevoia continuării demersurilor în cadrul NATO cu privire la implementarea componentelor terestre, aeriene şi maritime ale prezenţei înaintate aliate din sudul flancului estic.

În ceea ce priveşte cooperarea în domeniul apărării, a fost apreciat nivelul excelent al colaborării dintre forţele noastre armate, în cadrul exerciţiilor desfăşurate în cadru aliat şi în teatrele de operaţii. Ministrul apărării naționale a subliniat că prezenţa militară americană în partea de est a Alianţei şi, cu precădere, pe teritoriul naţional reprezintă un real angajament al SUA în asigurarea securităţii şi stabilităţii europene.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.