Acasă Externe Ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, s-a întâlnit cu președintele Parlamentului Republicii Lituania,...

Ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, s-a întâlnit cu președintele Parlamentului Republicii Lituania, Viktoras Pranckietis

DISTRIBUIȚI

 148188 – 18102017 – Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a primit ieri vizita președintelui Parlamentului Republicii Lituania, Viktoras Pranckietis, aflat în România la invitația Președintelui Senatului României.

Întâlnirea a constituit un bun prilej pentru a evoca dinamica dialogului politic dintre cele două țări din ultimii ani și a confirmat nivelul foarte bun al relațiilor româno-lituaniene, atât în plan bilateral, pe dimensiunea executivă și parlamentară, cât și în cadrul UE și NATO. Au fost menționate perspectivele de intensificare a schimburilor economice și investițiilor, favorizate de o creștere economică sustenabilă în ambele țări.

Ministrul român a exprimat interesul pentru identificarea de noi oportunități de dezvoltare a colaborării dintre cele două țări și pentru diversificarea cooperării sectoriale. A salutat, în acest context, inaugurarea, la 3 octombrie 2017, a lectoratului de limbă, cultură și civilizație română din cadrul Universității Vilnius, primul de acest fel din țările baltice.

Ambele părți au abordat și principalele teme de pe agenda europeană, relevându-se convergența de opinii și de interese în multe dosare de actualitate, precum și determinarea de a consolida proiectul european.

Interlocutorii au evidențiat importanța Parteneriatului Estic, a consolidării relațiilor de vecinătate și a formatelor de cooperare regională, precum București 9 și Inițiativa celor Trei Mări, ca factori de consolidare a cooperării la nivel UE. Șeful diplomației române a subliniat angajamentul țării noastre pentru o relație transatlantică solidă, precum și pentru o cooperare robustă pe linie de apărare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.