Acasă Cultura/Media Muzeul Memoriei – creat din amintirile fiecăruia

Muzeul Memoriei – creat din amintirile fiecăruia

DISTRIBUIȚI

 148126 – 13102017 – În contextul aniversării Centenarului Marii Uniri, se lansează Muzeul Memoriei, o platformă on-line care strânge amintirile publicului, făcând astfel legătura între istoria citită și istoria trăită. Orice utilizator poate încărca pe site amintirile familiei sale de la început de secol XX (scrisori, cărți poștale, fotografii etc.), iar echipa de specialiști a organizației culturale Punctart le va pune în context istoric. Materialele finale se vor regăsi în 2018 într-o expoziție multimedia interactivă, care va conține o parte din amintirile celor care au contribuit la proiect cu povestea familiei lor.

Muzeul Memoriei nu are doar o miză culturală, este și o inițiativă civică al cărei scop este să ne împiedice să uităm momentele importante prin care au trecut generațiile anterioare, procesele sociale declanșate astfel și lecțiile învățate din ele. Cum ne amintim azi trecutul și în ce formă? Ce a fost dincolo de faptele istorice pe care le-am învățat la școală?

Telefonul Amintirilor, o capsulă a timpului instalată în București

Pentru a puncta lansarea Muzeului Memoriei și în afara spațiului virtual, a fost realizat Telefonul Amintirilor, o instalație cu un telefon fix cu disc, care conține amintiri dintr-un univers trecut, reconstituiri sonore ale Bucureștiul din timpul Primului Război Mondial, plecând de la jurnale, fotografii, obiecte, cărți poștale etc. Telefonul funcționează și ca o capsulă a timpului: vizitatorii pot să își înregistreze un mesaj audio pe care să îl primească peste un an. În perioada 14 – 21 octombrie, Telefonul Amintirilor va poposi la Casa Memorială ”Tudor Arghezi – Mărțișor” (Str. Mărțișor 26), printr-un parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, urmând să fie itinerat în toate Casele Memoriale aflate în administrarea MNLR, precum și în numeroase alte muzee și instituții culturale.

Amintirile vârstnicilor, valorificate înainte de a se pierde

Parteneriatul strategic cu Telefonul Vârstnicului, proiect al Fundației Principesa Margareta a României, prin care vârstnicii singuri se bucură de socializare și consiliere telefonică, reprezintă o modalitate de a colecta poveștile din perioada Marii Uniri chiar de la ultima generație care și le amintește din relatările părinților.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.