Acasă Social Peste jumătate dintre românii plecaţi în străinătate îşi doresc să revină în...

Peste jumătate dintre românii plecaţi în străinătate îşi doresc să revină în ţară

DISTRIBUIȚI

 148032 – 09102017 – Potrivit unui studiu recent, peste jumătate dintre românii plecaţi în străinătate îşi doresc să revină în ţară, pentru că le este dor de familie. Unii dintre ei și-au făcut un rost și ar vrea să îşi deschidă afaceri, să investească în ţara în care au crescut, spun ei. Însă mulţi se tem de corupţie şi nu văd cu ochi buni clasa politică şi nici schimbările anunţate în ultimul an de guvern.

Nicolae Caminschi locuieşte din 2009 în Londra, unde a şi studiat. Are o firmă de consultanţă financiară acolo şi un trai lipsit de griji, dar se gândeşte tot mai des să se întoarcă acasă, mai ales în contextul Brexit-ului. ”Mereu sunt cu gândul la România. Sunt foarte ferm convins că a investi în România este un punct foarte bun, pentru că până la urmă toţi ne gândim să ne întoarcem acasă”, a spus Nicolae Caminschi.

Potrivit RePatriot, un proiect care îşi propune să le arate românilor emigranţi oportunităţile de aici, 57% dintre românii stabiliţi în alte ţări declară că şi-ar dori să revină acasă. Cei mai mulţi sunt din Marea Britanie şi Italia.

„Pentru mine, România este de fapt acasă. De aceea vin foarte des în România, că să îmi reîncarc bateriile”, a spus și Valentin, potrivit Stiripesurse.ro.

Iar cei care au strâns bani vor să înceapă afaceri acasă. Dea Wilson a plecat în Statele Unite cu o bursă, când era studentă, şi a ajuns să aibă mai multe start-up-uri în Sillicon Valley. Acum, urmează să investească şi în câteva proiecte IT din România. ”Sângele apă nu se face. Este timpul să întorc ochii către ţară unde m-am născut şi să vedem cum putem să îi ajutăm şi pe cei de aici să se ridice. Potenţialul este foarte mare”, a declarat Dea Wilson.

Emil Munteanu: ”A două varianta ar fi prin aducerea inginerilor software înapoi în România, pentru că deja în România condiţiile salariale şi condiţiile de muncă se apropie de nivelul celor din Europa, ţinând cont şi de costurile vieţii din ţările respective.”

Rămâne de văzut însă dacă şi cei plecaţi vor acceptă provocarea. Corupţia şi clasa politică din România îi descurajează, arată studiul RePatriot.

”Îşi doresc predictibilitate. Asta înseamnă că toate aceste modificări fiscale, legislative neprevăzute şi neanunţate înainte, creează o temere suplimentară şi o neîncredere în clasa politică. Aceasta este barieră principală”, a spus Marius Bostan, inițiatorul proiectului RePatriot pentru Știrile Pro TV.

Potrivit estimărilor, peste patru milioane de români sunt plecaţi în străinătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.