Acasă Economie Plata defalcată a TVA a trecut de Senat

Plata defalcată a TVA a trecut de Senat

DISTRIBUIȚI
foto:capital.ro

 148372 – 31102017 Senatul a adoptat legea privind mecanismul de plată defalcată a TVA. Potrivit modificărilor aduse în comisia de Buget-finanţe, urmează ca această măsură să se aplice firmelor aflate în insolvenţă, faliment şi cele care la finalul anului 2017 au datorii la plata TVA. În acest caz, Camera Deputaților este cameră decizională.

Potrivit noilor reglementări adoptate de plenul Senatuluii, ”au obligaţia să deschidă şi să utilizeze cel puţin un cont de TVA persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA (…) pentru încasarea şi plata TVA şi instituţiile publice înregistrate în scopuri de TVA (…) pentru încasarea TVA, care se află în cel puţin una din următoarele situaţii:

  1. a) la 31 decembrie 2017 înregistrează obligaţii fiscale restante reprezentând TVA, cu excepţia celor pentru care s-a obţinut eşalonarea la plată, în cuantum mai mare de: 1.500 lei în cazul contribuabililor mari, 1.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 500 de lei în cazul contribuabililor mici şi 100 de lei în cazul contribuabililor persoane fizice;
  2. b) începând cu 1 ianuarie 2018 înregistrează obligaţii fiscale restante reprezentând TVA mai veche de 30 de zile de la scadenţă, cu excepţia celor pentru care s-a obţinut eşalonarea la plată, în cuantum mai mare de: 1500 lei în cazul contribuabililor mari, 1.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 500 de lei în cazul contribuabililor mici şi 100 de lei în cazul contribuabililor persoane fizice;
  3. c) se află sub incidenţa legislaţiei naţionale privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă”.

Cei care optează benevol pentru sistemul defalcat de plată a TVA pot renunţa la acest mecanism la sfârşitul anului fiscal, dar nu mai devreme de un an de la data la care a început să li se aplice măsura.

În schimb, companiile care intră sub incidenţa legii privind plata defalcată a TVA, adică cele care au înregistrat întârzieri la plata taxei sau care au fost în insolvenţă, pot renunţa la măsură în termen de şase luni de la data în care nu se mai află în situaţia respectivă.

De asemenea, companiile care optează benevol pentru sistemul de plată deflacată a TVA beneficiază de două facilităţi: vor primi o reducere de 5% la plata impozitului pe profitul aferent trimestrului IV al anului fiscal 2017 și le vor fi anulate penalităţile de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la 30 septembrie 2017.

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.