Acasă Politic Predare în limba maternă pentru românii din Ucraina

Predare în limba maternă pentru românii din Ucraina

DISTRIBUIȚI

 148115 – 12102017 – În urma demersurilor pe care le-au făcut Guvernul și Parlamentul României în ultimele zile, cu privire la situația din Ucraina, s-a convenit ca limba română să se predea în ordine descrescătoare în comunitățile de români, de la învățământul primar către formele superioare.

În momentul de față, reprezentanții celor două state continuă negocierile pentru stabilirea exactă a procentelor de predare la fiecare nivel de școlarizare. În acest sens, ministrul Educației din România, Liviu Pop, a fost în Ucraina pentru a discuta în detaliu cu omologul din Ucraina, Lilia Grinevich.

„Spre deosebire de președintele Iohannis, care a întrerupt orice dialog cu autoritățile ucrainene, abandonându-i astfel pe românii din Ucraina, Guvernul și Parlamentul au continuat negocierile și au obținut predarea în limba maternă pentru comunitățile de români din această țară. În primul rând, în calitate de român și apoi ca membru în Comisia pentru politică externă a Camerei Deputaților, am considerat că este obligația mea să apăr drepturile comunității de români din Ucraina. Așadar, după ce am cerut denunțarea de către țara noastră a acordului de asociere dintre Ucraina și Uniunea Europeană dacă nu se revine asupra legii educație din Ucraina, am solicitat europarlamentarilor social-democrați de la Bruxelles să intervină la nivelul forurilor europene pentru respectarea drepturilor etnicilor români din această țară”, a declarat deputatul  Răzvan Rotaru.

Tot în acest context, săptămâna trecută, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, eurodeputatul PSD Emilian Pavel și-a exprimat dezamăgirea față de lipsa de reacție a instituțiilor europene cu privire la abuzurile împotriva minorităților din Ucraina, pentru restrângerea până la desființare a învățământului de stat în limbile minorităților naționale.

„Eu cred, în primul rând, că Uniunea Europeană trebuie să reacționeze cu rapiditate și consistență față de astfel de derapaje. Cetățenii ucraineni de origine română, bulgară, poloneză, maghiară, sau chiar rusă, și orice minoritate în general, trebuie protejați împotriva oricărei încercări de omogenizare forțată. Ucraina nu va deveni o țară mai unită dacă își persecută propriii cetățeni! Ucraina nu va deveni o țară modernă impunând practici din alte epoci și regimuri. De asemenea, dacă Ucraina, așa cum pretinde, are aspirații europene, transmitem acestei țări, în modul cel mai hotărât, că noua lege a educației nu are ce căuta în Europa și nu putea fi promovată de o țară prietenă a Uniunii Europene. Din aceste motive, am cerut în plen sancționarea Ucrainei de către Parlamentul European și protejarea românilor care trăiesc acolo”, se arată în declarația politică susținută de Emilian Pavel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.