Acasă Social Aparare Prim-ministrul Tudose: ”România va rămâne un partener de încredere al SUA și...

Prim-ministrul Tudose: ”România va rămâne un partener de încredere al SUA și în cadrul NATO”

DISTRIBUIȚI

  148030 – 09102017 – Premierul Mihai Tudose a primit, la Palatul Victoria, o delegaţie condusă de congresmanul Mike Turner, președinte, în Congresul SUA, al Grupului de Prietenie pentru România și al Subcomitetului pentru forțe aeriene și terestre tactice a Congresului SUA, la care a participat și ambasadorul SUA în România, Hans Klem.

Din delegația română prezentă la întrevedere au făcut parte ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, ministrul Energiei, Toma Petcu, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, și consilierii de stat Florin Vodiță, Lucian Foca, Ramona Lohan și Felix Rache.

Premierul Mihai Tudose a evidențiat oportunităţile oferite ambelor părţi la nivelul Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, dar și în calitate parteneri în cadrul NATO. ”România a fost și va rămâne în continuare un partener de încredere al SUA și în NATO, dovadă și susținerea de care se bucură SUA și Alianța Nord-Atlantică în România, nu doar la nivel guvernamental și politic, ci și la nivelul oamenilor obișnuiți”, a declarat șeful Executivului.

Premierul Mihai Tudose a menționat totodată contribuția Armatei Române la misiunile Alianței, cu militari și logistică, iar faptul că România a alocat deja, anul acesta, 2% din PIB pentru cheltuieli în domeniul Apărării a fost salutat de membrii delegaţiei din Congresul SUA, care au apreciat și profesionalismul militarilor români.

Pe de altă parte, faptul că România găzduiește în aceste zile, la București, reuniunea Adunării Parlamentare a NATO a fost menționat ca un semnal important pentru eforturile de securitate la nivel global și, în particular, în zona Mării Negre.

Premierul Mihai Tudose a subliniat faptul că România este un pol de stabilitate și de securitate în regiune. Toate ţările trebuie să facă însă față și să lupte împotriva noilor tipuri de amenințări de securitate, iar în acest context, premierul Mihai Tudose a trasnmis condoleanțe Statelor Unite și și-a exprimat revolta față de atacul armat produs recent în Las Vegas, soldat cu morți și răniţi.

România consideră, în egală măsură, că ideea de securitate trebuie abordată nu doar din punct de vedere militar și al apărării, ci și din punct de vedere al siguranței energetice. Membrii delegaţiei de congresmani americani și-au exprimat sprijinul pentru proiectele în acest domeniu pe care România le are în vedere, pentru dezvoltarea capacităților de producție și diversificarea surselor energetice, dar și pentru dezvoltarea rețelelor de distribuție și interconectare cu ţările din regiune.

În acest context, Conferința ”Trade Winds”, care urmează să aibă loc la București, în perioada 18-20 octombrie, și la care sunt așteptați să participe reprezentanţii a circa 100 de companii americane și aproximativ 50 de companii româneşti, va reprezenta un bun prilej pentru a dezvolta proiecte comune și pentru a pune bazele unui parteneriat mult mai activ, inclusiv la nivel economic, a adăugat premierul Mihai Tudose, care a salutat interesul investitorilor americani pentru România și a reafirmat dorința României de a adera la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OEC).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.