Acasă Politic PSD zice că e tot mai bine în Educație

PSD zice că e tot mai bine în Educație

DISTRIBUIȚI

 147995 – 05102017 –  Cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Educației, deputatul PSD Mihaela Huncă, secretar al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, a prezentat principalele măsuri pe care actuala coaliție PSD-ALDE le-a implementat până în prezent pentru îmbunătățirea sistemului de învățământ din România.

”Joi, 5 octombrie, când sărbătorim Ziua Internaţională a Educaţiei şi celebrăm contribuţia pe care dascălii de pretutindeni o aduc formării generaţiilor viitoare, trebuie să avem în vedere că, fără o finanțare serioasă în ceea ce privește modernizarea și dotarea unităților de învățământ, o salarizare pe măsura pregătirii și activității realizate de dascăli și o corelare a sistemului de învățământ cu cerințele de pe piața muncii nu se poate face performanță în acest domeniu de interes strategic”, a declarat Mihaela Huncă.

Cu toate că finanţarea învăţământului românesc în ultimii ani a fost total insuficientă și nici în prezent nu este la nivelul optim pentru educația din țara noastră, deputatul PSD consideră că ”de la începutul anului până în prezent s-au făcut pași importanți pentru soluționarea principalelor probleme din sistem. Mă refer la aprobarea programului pentru reabilitarea și construirea de școli și grădinițe, majorarea salariilor profesorilor și personalului didactic auxiliar, reglementarea internship-ului care devine în anumite condiții contract de muncă pe perioadă nedeterminată pentru studenți, creșterea stimulentelor pentru organizarea programelor de ucenicie și a stagiilor de practică pentru absolvenți și creșterea cuantumului burselor în mediul universitar”.

Toate schimbările legislative şi lipsa finanţării au condus la degradarea pe zi ce trece a statutului social al persoanelor care lucrează în sistemul de educație.

”Am văzut nemulțumirile și revendicările angajaților din învățământ. Mai sunt multe de făcut în privința veniturilor cadrelor didactice, dar cred că față de salariile care erau în plată în 2016 s-au simțit majorările pe care Guvernul și Parlamentul le-am adoptat în ultimele 9 luni. Am fost aspru criticați că am amânat cu câteva luni, conform calendarului stabilit inițial, majorarea salariilor pentru prima parte din 2018. E o diferență foarte mare între situația din 2010, când s-au tăiat cu 25% toate salariile, și acum, când veniturile tuturor categoriilor socio-profesionale au început să crească treptat și vor menține acest trend până în 2022”, a subliniat parlamentarul.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.