Acasă Politic România și Croația trebuie să coopereze în cadrul Președinției Consiliului Uniunii Europene...

România și Croația trebuie să coopereze în cadrul Președinției Consiliului Uniunii Europene 2019-2020, pentru consolidarea coeziunii în regiune

DISTRIBUIȚI
foto: botosaniexclusiv.ro
foto: botosaniexclusiv.ro

 148269 – 24102017 –   Deputatul Răzvan Rotaru va participa, în perioada 24 – 26 octombrie, alături de ceilalți membri ai Comisiei pentru politică externă, la prima vizită oficială în Republica Croația, după deplasarea pe care a avut-o președintele acestui stat, Kolinda Grabar-Kitarović, la începutul lunii, în România.

În perioada ianuarie 2019 – iunie 2020, țara noastră va deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, împreună cu Finlanda și Croația.

”Este o certitudine că avem în fața noastră oportunități extraordinare de cooperare, pentru care este necesar să căutăm modalitățile de interacțiune care să fructifice mai bine avantajele poziționării geografice și a capacităților logistice ale regiunii. Îmi exprim deci speranța că discuțiile care vor avea loc în cadrul acestei reuniuni, între reprezentanții Parlamentului din cele două state, precum și întâlnirea cu Marija Pejcinovic Buric, viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Externe și Europene a Republicii Croația, vor da roade, astfel încât să beneficiem reciproc de ideile care vor fi vehiculate cu privire la promovarea formatele regionale de cooperare, în special în ceea ce privește Inițiativa celor trei Mări”, a anunțat Răzvan Rotaru.

Croația are multiple poziţii similare cu România, mai ales în ce priveşte politica de coeziune, justiţie, mediu, energie, cercetarea şi inovarea.

”În acest context, se impune consolidarea cooperării româno-croate, atât la nivel economic și politic, cât și în ceea ce privește stabilirea comună a obiectivelor de integrare în spațiul Schengen și aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Atât România, cât și Croația trebuie să aibă un interes comun pentru o coordonare strânsă în vederea exercitării pentru prima dată pentru ambele țări a acestui mandat important”, a declarat Răzvan Rotaru.

Datoria celor două Parlamente este aceea de a se asigura că parteneriatul amplu dintre NATO și Uniunea Europeană se extinde din ce în ce mai mult și asupra țărilor noastre, pentru a asigura securitatea granițelor Europei. Cu toate acestea, mai presus de orice strategie de întărire a capabilității operaționale în teren, atât la granițele NATO, cât și ale, Uniunii Europene, trebuie să se afle efortul diplomatic.

”România este în mod direct interesată să atragă investiţii pentru a deveni parte a coridorului de transport intermodal care traversează Europa, prin valorificarea portului Constanţa drept centru logistic și de transport la Marea Neagră, dar şi a fluviului Dunărea prin dezvoltarea transportului fluvial regional”, a subliniat parlamentarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.