Acasă Social Aparare Securitatea în regiune și consolidarea apărării flancului estic, discutate la Bucureşti

Securitatea în regiune și consolidarea apărării flancului estic, discutate la Bucureşti

DISTRIBUIȚI

148158 – 16102017 – Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a avut o întrevedere, luni, cu Viktoras Pranckietis, președintele Parlamentului Republicii Lituania (Seimul Lituaniei), care efectuează o vizită oficială în România în perioada 15-17 octombrie, la invitația președintelui Senatului României. Delegația lituaniană va avea, de asemenea, întâlniri la nivel parlamentar cu Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, cu senatorul Cristian Dumitrescu, președintele Comisiei pentru politică externă, cu reprezentanți ai Grupului parlamentar de prietenie România-Lituania. Programul oficial al vizitei include și convorbiri cu Grațiela Gavrilescu, viceprim-ministru și ministrul mediului, și cu Teodor Meleșcanu, ministrul afacerilor externe.

În cadrul convorbirilor desfășurate la Senatul României, Călin Popescu-Tăriceanu a exprimat aprecieri privind dinamica și consistența dialogului politic dintre cele două țări, evocând evoluția lor similară în istoria recentă, parcursul lor european și euro-atlantic comun, precum și convergența de poziții în problematica de apărare și în cadrul dezbaterilor actuale la nivelul Uniunii Europene, la 25 de ani de la restabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două state, celebrați anul trecut.

Demnitarul român a subliniat că între cele două țări există o solidaritate consolidată, izvorâtă din experiențe post-totalitare asemănătoare, România și Lituania parcurgând cu succes etape de transformări profunde, în plan politic, economic și social, iar aceste elemente constituie premise deosebit de favorabile pentru cooperarea bilaterală și coordonarea pozițiilor în cadrul consultărilor cu privire la viitorul UE. A reafirmat importanța politicilor de coeziune, pentru unitatea construcției europene, precum și susținerea, de către România, a continuării procesului de extindere a UE și cooperării cu statele membre ale Parteneriatului Estic, o atenție specială fiind acordată de către țara noastră relațiilor cu Republica Moldova.
Un subiect important al agendei comune a celor două state membre UE și aliate NATO îl reprezintă situația de securitate în regiune și consolidarea apărării flancului estic. Ambele părți au evidențiat importanța eforturilor depuse de România și Republica Lituania pentru asigurarea păcii și stabilității în regiunea dintre Marea Baltică și Marea Neagră. Din perspectiva diplomației parlamentare, în complementaritate cu demersurile asumate la nivel guvernamental, se înscrie și inițiativa președintelui Senatului României de a organiza la București, în prima parte a anului 2018, primul Summit parlamentar al Formatului București (B9), cu participarea președinților Parlamentelor statelor de pe flancul estic al NATO. Președintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu, a reiterat invitația adresată omologului lituanian, Viktoras Pranckietis, de a participa la acest eveniment.

Au fost menționate, de asemenea, perspectivele de intensificare a schimburilor economice și investițiilor mixte româno-lituaniene, susținute în mod activ de diplomația parlamentară, întrucât reprezintă o componentă importantă a cooperării bilaterale. Președintele Senatului a apreciat ca deosebit de importantă pentru cunoașterea reciprocă între comunitățile oamenilor de afaceri din cele două țări, organizarea cu prilejul vizitei Viktoras Pranckietis, președintele Seimului Lituaniei a unui Forum economic bilateral, sub egida Camerei de Comerț și Industrie a României, în cooperare cu Ambasada Republicii Lituania, la care participă un număr semnificativ de companii din România și Lituania.

Călin Popescu-Tăriceanu a abordat și tematica culturală a cooperării bilaterale, care contribuie la o mai bună cunoaștere și apropiere a celor două popoare, prin schimburi în educație sau domeniul artistic. Președintele Senatului a exprimat satisfacția pentru inaugurarea, în acest an universitar, a lectoratului de limbă, cultură și civilizație română din cadrul Universității Vilnius.

Din delegația lituaniană fac parte: deputatul Algirdas Sysas, președintele Grupului de prietenie cu România și președintele Comisiei pentru muncă și afaceri sociale, deputat Virgilijus Poderys, membru al Comisiei pentru afaceri europene a Seimului, membru al Comitetului pentru economie al Republicii Lituania, și dna Rūta Miliūtė, membră a Comisiei pentru afaceri europene și a Comisiei pentru politică externă.
Din partea Senatului României au fost prezenți la întrevedere: senatorul Cristian Dumitrescu, președintele Comisiei pentru politică externă (PSD), senatorul Gabriela Crețu, președintele Comisiei pentru afaceri europene (PSD), senatorul Adrian Wiener, președintele Comisiei pentru egalitate de șanse (USR).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.