Acasă Anchete Justitie SIPA, “bombă cu ceas”

SIPA, “bombă cu ceas”

DISTRIBUIȚI

  148229 – 19102017 – Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat joi, în faţa comisiei de anchetă privind arhiva SIPA, că la numirea în funcție a fost avertizat că în minister exista ”o bombă cu ceas” care ticăie – arhiva SIPA, potrivit realitatea.net.  Toader a mai spus că în arhiva fostului serviciu secret al Ministerului Justiţiei sunt mai multe tipuri de documente: cărţi de muncă ale funcţionarilor cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANA), documente privind viaţa privată, acte care ţin de Arhivele Naţionale şi înscrisuri clasificate secret de serviciu.

„Când am venit la MJ cineva îmi spunea, printre altele, nu din minister, o persoanã publicã cunoscutã, îmi spunea urmãtorul lucru, într-o discuţie absolut informalã: <>. Ce am constatat: Faptul cã pe cine pe cine întrebai (…) despre arhiva SIPA parcã îi dãdeai foc (…) Sunt încã angajaţi în MJ care au fãcut parte din comisiile acelea care au avut acces în arhiva SIPA la un moment dat. ”, a spus Tudorel Toader în faţa membrilor din comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA, conform sursei citate.

Toader a spus că şi-a făcut o imagine despre arhivă ”cât de cât apropiată” de adevărul accesibil lui şi a decis să nu tacă la fel ca predecesorii săi, sperând că pe durata mandatului nu va ieşi în spaţiul public problematica SIPA.

”Acolo, eu am intrat în arhivă, şi nu pot să spun că ştiu ce este acolo, aşa… dar cam ştiu despre ce este vorba. Acolo, se prezuma dinainte, erau documente care nu îşi găseau locul. Cărţile de muncă ale funcţionarilor cu statut special din ANP, o absolută nedreptate, pentru că oamenii ăia care au muncit nu puteau să îşi dovedească grupa, gradaţia, vechimea şi celelalte, să-şi ia şi ei dreptul la pensie, un drept cât se poate de legitim, pentru că nu aveau acces la Arhivă. Dar bună parte am văzut teancuri-teancuri de cărţi de muncă. Bună parte erau acolo şi e nedrept, până la urmă, nu? (…) Dar să le ai fizic în spatele unui lacăt, unui sigiliu şi să spui: nu pot să ţi le dau pentru că sunt acolo şi nu am voie, cred că e cel puţin nefiresc, ca să nu spun că e profund nedrept”, a descris Tudorel Toader prima categorie de documente găsite în arhiva SIPA.

Ministrul Justiţiei a mai spus că în arhivă a descoperit şi informaţii care privesc viaţa privată.

”Acele documente, sigur, respectând acest drept fundamental, s-a stabilit prin HG că nu le facem publice, dar că titularul, cel la care se referă respectivele informaţii, are acces să le vadă. Mai în glumă, mai în serios, poate chiar are şansa să-şi aducă aminte ce a făcut, poate a mai uitat din ce a făcut şi atunci revede şi rememorează”, a mai explicat ministrul.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.