Acasă Externe Statele Unite se retrag din UNESCO

Statele Unite se retrag din UNESCO

DISTRIBUIȚI

 148136 – 13102017 – Statele Unite se retrag din Organizaţia ONU pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), nemulțumite, transmite Washingtonul, de poziția “antiisraeliană” pe care ar avea-o instituția. Astfel, retragerea va intra în vigoare de la 31 decembrie 2018, iar Statele Unite ar urma să-și păstreze totuși statutul de observator.

Decizia era previzibilă și a fost comunicată la București încă dinainte de anunțul oficial, precizează Adrian Cioroianu, ambasadorul României la UNESCO.  Nemulțumirile Statelor Unite, manifestate până acum prin reducerea graduală a contribuțiilor, nu sunt alimentate doar de rezoluțiile referitoare la Ierusalimul de Est, ci și de nivelul de politizare tot mai mare din cadrul UNESCO.

Însă…când astfel de instituții își vor pierde total din influență, vom merge din nou spre o lume a războaielor, spune ambasadorul României la UNESCO.

“Erau mai multe semne și mai multe rumori, dar genul de rumori susținute de fapte. Vine pe fondul unor insatisfacții ale Statelor Unite legate de anumite decizii (…) Există un nivel de politizare la nivelul UNESCO, pe care nu-l neagă nimeni. Aceste polemici legate de anumite moțiuni adoptate, legate de Israel, Palestina, Ierusalim, au făcut prima pagină în ultimii ani. Pe de altă parte este o decizie care vine după ani de zile de când Statele Unite și-au redus în mod considerabil participarea la UNESCO și din punct de vedere material și moral, de când Palestina a devenit membru al acestei organizații. Sursa: http://www.rfi.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.