Acasă Politic Theodor Stolojan: „Guvernul are o mare problemă”

Theodor Stolojan: „Guvernul are o mare problemă”

DISTRIBUIȚI

147934 – 03102017Tendinţa de creştere a dobânzilor este normală, a declarat la RFI europarlamentarul PNL Theodor Stolojan. El acuză Guvernul Tudose că „a început să deterioreze pe termen lung echilibrele financiare şi economice pe care România le-a recâştigat după criză, cu nişte sacrificii imense”.

Theodor Stolojan consideră că „BNR-ul poate interveni în general când se produce un dezechilibru pe piaţă din nişte motive temporare. Este exact ca în cazul cursului de schimb, pentru că de multe ori lumea acuză Banca Naţională a României, fără să înţeleagă însă exact cum poate acţiona şi în ce condiţii acţionează Banca Naţională a României. Dacă ai o problemă creată de o chestiune care intervine pe termen scurt, BNR poate să intervină, pentru a calma pieţele, până când cauza care a determinat o anumită variaţie pe termen scurt dispare, dacă este temporară. Ceea ce nu poate face BNR şi acest lucru trebuie să-l înţeleagă orice Guvern şi mai ales acest Guvern din prezent, BNR nu poate corecta tendinţe de durată, care se manifestă fie pe pieţele internaţionale şi piaţa României e conectată la ce se întâmplă pe pieţele internaţionale, fie de pierderi de competitivitate pe termen lung ale României nu pot fi niciodată compensate prin intervenţii ale unei bănci centrale”.

În opinia europarlamentarului PNL, „tendinţa de creştere a dobânzilor e una normală. Sigur că ne întrebăm până unde pot creşte dobânzile şi aici ne întoarcem din nou spre guverne, pentru că dacă inunzi de exemplu piaţa din România cu creşteri de salarii, de pensii, care nu-şi au corespondent în productivitate, în momentul acela sigur că inflaţia va porni la drum, mai devreme sau mai târziu, iar preţurile… să nu uităm, dobânda e un preţ al banilor, după cum cursul de schimb al leului faţă de euro, faţă de dolar e cel mai important preţ dintr-o economie, deci preţurile pornesc la drum în momentul în care piaţa e inundată cu bani a căror acoperire în productivitate e mai deficitară”.

De asemenea, potrivit sursei citate, Theodor Stolojan consideră că „Guvernul actual are o mare problemă, pentru că a început prin acţiunile pe care le face în economie să deterioreze pe termen lung echilibrele financiare, fiscale, economice, pe care România le-a recâştigat după criză, cu nişte sacrificii imense, imense”.

În contextul creşterii ROBOR, „BNR-ul trebuie să facă ceea ce e datoria unei bănci centrale, să analizeze continuu evoluţiile economice, apariţia unor dezechilibre, fie pe termen scurt, fie pe termen lung, să cerceteze natura acestor cauze care determină anumite evoluţii şi în măsura în care aceste cauze sunt temporare, poate interveni să calmeze anumite variaţii ale unor preţuri care pot fi influenţate de către deciziile Băncii Naţionale. Dar să ne fie foarte limpede: o bancă centrală, indiferent că-i Banca Naţională a României sau FED-ul american sau Banca Europeană Centrală nu poate acţiona atunci când o ţară prin reformele pe care le face, prin pierderi din competitivitate creează dezechilibre, care sunt generate de factori economici, de reformele influenţate de un Guvern sau altul”, explică fostul prim-ministru de la începutul anilor 90.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.