Acasă Anchete Justitie Transfer cu condiţii

Transfer cu condiţii

DISTRIBUIȚI

  148179 – 17102017 – Problematica transferului în România pentru cetățenii români condamnați în Danemarca este  una recurentă pe agenda cooperării judiciare bilaterale dintre cele două state, amplificată  în contextul unor recente decizii ale Curții Supreme din acest stat,  prin care se refuză transferul respectivelor persoane din Danemarca  în România, motivat de condițiile de detenție.

În vederea  soluționării  acestei probleme, in marja Consiliului JAI (sesiunea justiție) de la Luxemburg,  Tudorel Toader, ministrul justiției, și Marieta Safta, secretar de stat,  au  avut o nouă întrevedere bilaterală cu delegația Danemarcei, condusă de ministrul justiției, Søren Pape Poulsen.

În acest cadru, ministrul român al justiției a prezentat o serie de măsuri adoptate la nivel național, prin care se urmărește îmbunătățirea condițiilor de detenție și diminuarea fenomenului supraaglomerării din penitenciare, în aplicarea hotărârii pilot a Curții Europene a Drepturilor Omului pronunțată la 25 aprilie 2017 în cauza Rezmiveș și alții împotriva României.

Abordarea autorităților române sub acest aspect este una pe două planuri: cel legislativ și, respectiv, cel administrativ, al infrastructurii spațiilor de detenție.

Cât privește planul legislativ, o măsură importantă este cea care consacră  așa numitul  ”recurs compensatoriu” (instituit prin Legea 169/2017 pentru modificarea și completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal), care va  produce efecte începând cu 19 octombrie 2017,  cu impact pozitiv asupra capacităților de detenție din penitenciare. Tot în domeniul execuțional penal, este avută în vedere și executarea pedepsei sau a unei fracții din pedeapsă sub supraveghere cu brățară electronică, un proiect de lege cu acest obiect fiind în prezent în lucru la Ministerul Justiției. De asemenea, un proiect de lege privind grațierea se află în procedură legislativă parlamentată, fiind la acest moment în dezbatere în camera decizională a Parlamentului.

Cât privește planul infrastructurii, ministrul român al justiției  s-a referit, exemplificativ, la aprobarea de construire a a două penitenciare noi, extinderea capacitatății de cazare cu pavilioane noi,  renovarea spațiilor de detenție existente.

În baza acestor recente dezvoltări  la nivel național, problema transferului cetățenilor români condamnați  din Danemarca în România își poate găsi o soluționare rapidă, cu respectarea cerințelor legale și a standardelor europene în materia condițiilor de detenție.

În concluzie, în perioada imediat următoare se vor demara procedurile de transfer, la solicitarea autorităților daneze,  în baza cadrului juridic procedural aplicabil.

Ministrul danez a apreciat eforturile autorităților române, în special ale ministrului justiției, în soluționarea acestui dosar și  a problematicii condițiilor din penitenciarele române. La nivel de experți, au fost stabilite contacte pentru inițierea corespondenței necesare între cele două ministere.

Luând act de faptul că o problematică  similară este  ridicată  și  pe agenda cooperării judiciare române în relația cu alte state membre ale Uniunii Europene, Ministerul Justiției  va proceda în același mod  și  în celelalte cazuri.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentBuletine false, la Albiţa
Articolul următorA scăpat și Rovana

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.