Acasă Politic USR se opune introducerii unui prag valoric pentru abuzul în serviciu

USR se opune introducerii unui prag valoric pentru abuzul în serviciu

DISTRIBUIȚI

  148299 – 26102017 –   USR a susținut, miercuri, în cadrul Comisiei speciale pentru armonizarea Codurilor cu deciziile Curții Constituționale, că nu se impune introducerea unui prag pentru infracțiunea de abuz în serviciu, iar dacă această măsură va fi introdusă de coaliția PSD-ALDE, pragul valoric trebuie să fie de 1.000 de lei.

Deputatul Stelian Ion a arătat că deciziile CCR invocate în acest caz, nr. 405/2016 și 392/2017, sunt neclare și contradictorii. Judecătorii nu au admis nicio excepție de neconstituționalitate sub aspectul introducerii unui prag, dar din considerentele Deciziei 392/2017 reiese că Parlamentul este obligat să introducă pragul valoric pentru abuzul în serviciu.

”În cazul Deciziei 392/2017 a CCR, există o contradicție între considerente și dispozitiv, în sensul în care majoritatea argumentelor sunt de admitere a excepției de neconstituționalitate, dar soluția este de respingere a excepției. Caracterul obligatoriu al tuturor considerentelor deciziilor CCR trebuie să decurgă expres din dispozițiile legale, nicidecum din alte considerente ale Curții Constituționale. Oricum, obligarea Parlamentului să adopte un anumit text încalcă puterea acestuia de legiferare”, a explicat deputatul Stelian Ion.

Deputatul a mai arătat în timpul dezbaterilor că referirea la Raportul Comisiei de la Veneția este nepotrivită în contextul discuțiilor privitoare la reglementarea abuzului în serviciu care privește toate categoriile de funcționari publici deoarece acest Raport vizează doar situația miniștrilor. Pe baza recomandărilor acelui Raport se pot propune cel mult modificări ale Legii răspunderii ministerial, nicidecum ale Codului penal.

Parlamentarul l-a întrebat pe ministrul Justiției Tudorel Toader, prezent la lucrările Comisiei, dacă a cerut o interpretare oficială din partea Comisiei de la Veneția cu privire la raportul acestei instituții despre introducerea unui prag pentru infracțiunea de abuz în serviciu, iar ministrul a spus foarte clar că nu a făcut acest lucru. În aceste condiții, este cel puțin suspectă respingerea solicitării USR care a cerut sesizarea Comisiei de la Veneția din partea Parlamentului.

În timpul lucrărilor Comisiei au fost prezentate mai multe variante pentru modificarea Codului Penal cu privire la pragul pentru abuzul în serviciu, cea mai îngrijorătoare fiind propunerea făcută de profesorul Constantin Sima, fost secretar de stat în perioada în care Florin Iordache a fost ministru al Justiției, care practic reînvie OUG 13. Propunerea prevede că ”abuzul în serviciu va fi definit ca fapta funcționarului public, care în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu știință, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod greșit, încălcând dispozițiile prevăzute de lege sau de un alt act normativ cu putere de lege și cauzând o vătămare importantă a drepturilor și intereselor unei persoane, fizice sau juridice, ori o pagubă patrimoniului acesteia, mai mare de 200.000 lei, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Reprezentanții USR au cerut în Comisie o dezbatere publică pe tema modificării Codului Penal privind abuzul în serviciu, în care să fie prezentate toate aceste variante de modificare și inițiatorii să și le asume, dar președintele lucrărilor Florin Iordache a respins și această solicitare a USR.

”Am observat interese de tot felul în această activitate de modificare a Codului Penal. Sunt persoane din mediul academic, dar și persoane din sistemul judiciar care au interese diferite. USR a solicitat o dezbatere publică tocmai pentru a da posibilitatea tuturor celor interesați să vină să își exprime punctele de vedere. Dacă vin numai anumite persoane, care au anumite interese, nu este o situație corectă”, a declarat deputatul Stelian Ion, după terminarea lucrărilor Comisiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.