Acasă Politic USR, din nou despre Roșia Montană

USR, din nou despre Roșia Montană

DISTRIBUIȚI

148654 – 17112017  – Cu ocazia Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO, aniversată  la 16 noiembrie în România, USR solicită în mod public Guvernului Tudose să nu retragă dosarul Roșia Montană din procesul de evaluare UNESCO pentru includerea sitului în Patrimoniul Mondial.

”Atât ministrul Culturii, cât și premierul și Guvernul în ansamblul lui, au obligația față de cetățeni să promoveze istoria și cultura României, ca parte a istoriei și culturii europene și universale. Studiile realizate de cercetători de prestigiu din România, dar și din străinătate au scos în evidență, în numeroase contexte, faptul că valoarea peisajului cultural de la Roșia Montană îndeplinește cu supra-măsură condițiile includerii în UNESCO. Singurii care pun bețe în roate atingerii acestui obiectiv sunt anumiți decidenți politici, subordonați unor interese care nu au vreo legătură cu interesele legitime ale cetățenilor români și ale României”, a declarat senatorul USR Mihai Goțiu, cunoscut pentru activismul lui pro Roșia Montană.

Roșia Montană îndeplinește cinci dintre criteriile stabilite de UNESCO pentru ca un sit să poată fi înscris în Lista Patrimoniului Mondial, în condițiile în care, pentru înscriere, e suficient și unul singur. Galeriile miniere săpate în masivele muntoase din jurul localității Roșia Montana însumează mai mult de 80 km din care 7 km datează din Antichitate, alcătuind cel mai vast și mai important sistem de exploatare minieră cunoscut din lumea romană.

Includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO este o inițiativă civică pornită în anul 2010 și a fost una dintre principalele revendicări ale zecilor de mii de protestatari care au ieșit în stradă, timp de trei luni și jumătate, în toamna anului 2013. Procedura de înscriere a dosarului Roșia Montană pe Lista tentativă a UNESCO a fost demarată oficial în timpul mandatului de ministru al Culturii al lui Vlad Alexandrescu și finalizată la Paris, la începutul acestui an, în ultima zi a Guvernului Cioloș.

”În urma evaluărilor din 2016, Roșia Montană se înscrie în categoria peisaj cultural, care vizează recunoașterea interacțiunii pozitive, generatoare de valoare, între om și mediul său natural. Prin procesul de evaluare și activare a peisajului cultural minier Roșia Montană am urmărit atât recunoașterea largă și protejarea valorii sale universale, cât și inițierea unui program integrat de dezvoltare a localității și a zonei înconjurătoare și de susținere a comunității locale, prin utilizarea diferitelor fonduri europene și naționale existente, pentru domeniile dezvoltare socio-economică, dezvoltare rurală, infrastructură, dar și educație și formare și, bineînțeles, protejarea patrimoniului cultural și natural”, a explicat senatorul USR Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii.

În luna septembrie, Roșia Montană a fost vizitată de o comisie de specialiști ICOMOS, organism raportor pentru UNESCO, concluziile vizitei și raportul final urmând să fie prezentate la începutul anului viitor. La sfârșitul acestei veri, senatorul USR Mihai Goțiu a avertizat asupra intențiilor Guvernului Tudose de a retrage Dosarul Roșia Montană de la UNESCO, informație confirmată ulterior atât de premier, cât și de alți miniștri ai Cabinetului. În urma presiunii civice, retragerea a fost, momentan, oprită.

România are înscrise pe lista UNESCO 3 rezervaţii ale biosferei și 8 situri UNESCO (6 culturale și 2 naturale). Lista tentativă cuprinde 15 obiective. De asemenea, România are înscrise 6 bunuri culturale imateriale pe Lista reprezentativă a Patrimoniului Mondial Imaterial: Doina, Ritualul Căluşului, Ceramica de Horezu, Colindatul de ceată – dosar comun cu Republica Moldova, Dansul Fecioresc din Ardeal, Meșteșugul țeserii covoarelor de perete din România și Republica Moldova.

USR solicită Guvernului Tudose să întreprindă acțiuni concrete pentru protejarea, promovarea, extinderea și valorificarea siturilor UNESCO în beneficiul comunităților locale și al tuturor cetățenilor români.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.