Acasă Politic Angel Tîlvăr, cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii: „Pe 11...

Angel Tîlvăr, cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii: „Pe 11 noiembrie, respectul şi recunoştinţa noastră merg către veterani şi către camarazii lor aflaţi departe de casă!”

DISTRIBUIȚI

 148560 – 10112017“Începând cu 11 noiembrie 2014, România, alături de numeroase alte naţiuni ale Europei şi ale lumii, îşi celebrează militarii reveniţi din misiunile de peste hotare şi îşi onorează eroii căzuţi în teatrele de operaţii.Această dată are multiple semnificaţii la nivel internaţional, dar şi naţional. Ea marchează încheierea oficială a Primului Război Mondial, odată cu semnarea Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, la ora 11:00 a zilei a unsprezecea a celei de-a unsprezecea luni a lui 1918.  Pentru ţara noastră, momentul cuprinde o vibraţie simbolică suplimentară. Odată cu sfârşitul conflagraţiei mondiale, au fost întrunite condiţiile pentru înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

       Tot pe 11 noiembrie, în anul 2003,  sublocotenentul post-mortem Iosif Silviu Fogorași a fost împușcat mortal, iar sublocotenentul post-mortem Mihail-Anton Samuilă a fost rănit într-un atac cu focuri de armă asupra unei coloane de blindate aparținând Batalionului 151 „Războieni” („Lupii Negri”), aflată în misiune de luptă în zona localității Spin Puldac, din apropierea graniței Afganistanului cu Pakistanul. Cei doi eroi,  primii militari români decedaţi într-un teatru de operaţii din afara frontierelor naţionale după cel de-Al Doilea Război Mondial, au fost  decorați cu „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de război.

      Din momentul dislocării în Afganistan, în anul 2002, a  primului contingent format din 405 militari din Batalionul 26 infanterie ”Neagoe Basarab”, sub comanda Forței Internaționale de Asistență pentru Securitate (ISAF), multe astfel de incidente tragice au marcat variatele acţiuni de luptă desfăşurate de Armata Română în teatrele de operaţii.

     Cel mai recent incident de acest fel a avut loc anul acesta, la 15 septembrie, când trei militari din Batalionul 280 Infanterie Protecția Forței din Focșani au fost răniți în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate din provincia Kandahar. Ei se aflau într-un convoi de autovehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) când un autovehicul-capcană a intrat în blindatul lor. Sublocotenentul post-mortem Mădălin Stoica, aflat la prima misiune în teatrele de operații, şi-a pierdut viaţa din cauza rănilor suferite.  În același incident au mai fost răniți caporalul Ionel Buzea și fruntașul Ionel Toma.

        Asemenea lor, zeci de alţi militari români au pierit sau au fost răniţi în astfel de acţiuni la care au luat parte cu un curaj exemplar şi o dăruire excepţională. Toţi aceşti eroi, alături de camarazii lor care au luptat şi continuă să lupte cu un profund simţ al datoriei şi un profesionalism pe măsură în misiuni care le sunt încredinţate oriunde în lume, sunt cei pe care îi onorăm an de an, pe 11 noiembrie.

         Cu patriotism şi cu onoare, purtând mândri stindardul nostru tricolor, ei sunt cei care duc mesajul de responsabilitate al României la nivel global, în domeniul apărării şi al securităţii. Prin acţiunile şi, uneori, prin sacrificiul lor, soldaţii români spun lumii că suntem gata să ne asumăm rolul de partener implicat în acţiunile de combatere a terorismului ori de menţinere a păcii la nivel regional sau internaţional, în cadrul Uniunii Europene şi al Alianţei Nord Atlantice.

         Lumea de astăzi este marcată, din nefericire, de tensiuni mereu mai mari, de conflicte din ce în ce mai complexe şi de ameninţări deseori perfide şi greu de descifrat.  Poziţia geografică a ţării noastre, alături de apartenenţa noastră la Uniunea Europeană şi la NATO presupun responsabilităţi crescute nu doar în privinţa integrităţii teritoriale şi a suveranităţii României, ci şi din perspectiva participării noastre la eforturile destinate consolidării alianţelor din care facem parte.

         Cu acest prilej emoţionant, să salutăm modelul de patriotism şi de onoare pe care îl reprezintă veteranii, ca şi toţi militarii români din teatrele de operaţii.  Să ne plecăm în faţa sacrificiului lor şi să reafirmăm angajamentul faţă de recunoaşterea meritelor acestora şi faţă de sprijinirea efortului lor patriotic, generos şi necondiţionat, prin toate mecanismele care ne sunt la îndemână. Pe 11 noiembrie, respectul şi recunoştinţa noastră merg către veterani şi către camarazii lor aflaţi departe de casă!” a transmis deputatul Angel Tîlvăr cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.