Acasă Economie Explicaţiile Guvernatorului BNR pentru deprecierea leului

Explicaţiile Guvernatorului BNR pentru deprecierea leului

DISTRIBUIȚI

 148529 – 09112017„Ne confruntăm cu presiuni de depreciere pe leu, aşa cum au şi maghiarii şi polonezii, singură monedă care s-a apreciat în zona fiind coroana cehă. Tendinţa de depreciere a leului este mai de durată decât în cazul zlotului şi forintului. Nu sunt cifre mari, dar această tendinţă este asociată cu situaţia balanţei de plăţi. Şi, faţă de polonezi şi faţă de unguri, România are o deteriorare a balanţei de plăţi. Avem importuri mai mari decât exporturile, iar viteza de creştere a importurilor o depăşeşte pe cea a exporturilor. Se conturează o problemă, chiar dacă acest deficit e parţial acoperit de intrări de capital şi de fonduri europene. Ungurii sunt aproximativ pe echilibru cu balanţă de plăţi, iar ceghii sunt pe excedent”, a explicat joi Guvernatorul BNR Mugur Isărescu la prezentarea Raportului trimestrial privind inflaţia.

Tot joi, INS a anunţat că deficitul comercial al României în primele 9 luni ale acestui an a urcat la 8.88 miliarde de euro. Practic, încasăm din exporturi 46.5 miliarde de euro şi cheltuim pe mărfurile importate 55.48 miliarde de euro. Evident, acest dezechilibru pune o presiune suplimentară pe cursul de schimb euro/leu. Doar în septembrie diferenţa dintre valoarea importurilor şi cea a mărfurilor exportate a depăşit miliardul de euro.

În şedinţa de tranzacţionare de miercuri piaţa financiară a reacţionat oarecum divergent. EUR/RON a crescut cu 0.50% la 4.6198 (cel mai ridicat nivel din august 2012), iar USD/RON s-a apreciat cu 0.16%, la 3.9810 la BNR. Pe piaţa monetară ratele de dobândă au crescut marginal: overnight la 0.89%/1.28%. ROBOR la trei luni s-a consolidat la 1.86%, iar ROBOR la şase luni a crescut cu un punct baza la 2.02%. Curba randamentelor s-a deplasat în sus, în medie cu cinci puncte bază, avansul fiind mai pronunţat pe scadentele scurte şi medii. Rata de dobândă la titlurile de stat la 10 ani a urcat cu două puncte baza la 4.295%. Bursa a crescut (indicele BET cu 0.4%), pe o lichiditate totală de 9.4 milioane EURO. Sursa : http://www.hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.