Acasă Politic Farse și iluzii

Farse și iluzii

DISTRIBUIȚI

148558 – 10112017 – Deputatul Claudiu Răcuci critică în termeni foarte duri măsurile luate de Guvernul Tudose miercuri, 8 noiembrie, privind transferarea întregii poveri a contribuţiilor sociale pe umerii angajaţilor:

„Dragnea şi Tudose chiar ne consideră fraieri şi uşor de păcălit şi încă mai cred că oamenii nu s-au lămurit că transferul contribuţiilor în sarcina angajatului reprezintă doar o şmecherie perfidă de a nu mai majora, de la 1 ianuarie 2018, cu 25% salariile profesorilor, medicilor şi a unei părţi dintre funcţionarii publici.

Orice bugetar îşi poate calcula, de unul singur impactul acestor măsuri. Nu mai trebuie să vină Mişa şi să încerce să demonstreze că negrul este alb! Dacă în actualul sistem fiscal, la un salariu mediu brut de 3.305 lei, angajatul ia bani în mână cca. 2.318 lei, prin transferul contribuţiilor, acesta ar pierde 385 lei. După falsa majorare cu 25% de la 1 ianuarie 2018, bugetarii vor lua în plus maximum 2-3%, adică ceva mărunţiş. Aşadar creşterile de salarii de la 1 ianuarie nu sunt aşa cum scrie în program de 25%, ci de maximum 2-3%! Este şmecheria ordinară prin care bugetarii au fost înşelaţi!

Nu mai spun că de la 1 iulie, salariile profesorilor şi medicilor ar fi trebuit să crească cu 25%. În iulie, când s-au amânat, aceştia au fost păcăliţi că măririle de 25% se vor opera de la 1 ianuarie 2018. Cum PSD şi ALDE au făcut praf bugetul public, au constatat, în neputinţa şi incompetenţa lor, că nici de la 1 ianuarie nu se mai pot da aceste măriri de 25%, ci de maxim 2-3%. Soluţia minune a lui Dragnea, Vîlcov şi Tudose este înselarea, încă o dată, a bugetarilor după cunoscuta reţetă: să le dea oamenilor 25%, dar să le ia, imediat, cca. 23%. Mai mult decât atât, funcţionarii din administaţia publică locală vor pierde cel mai mult, peste 20% din lefurile nete. Nu ştiu dacă şi-a mai bătut cineva joc de angajaţi în asemenea mod în ultimii 27 de ani, pentru că o creştere de 2-3% nu acoperă nici măcar ritmul în care au crescut preţurile la alimente în acest an!”, transmite acesta prin intermediul unui comunicat de presă.

Claudiu Răcuci contestă, cu cifre, explicațiile date de PSD-ALDE privind impactul transferului de contribuţii asupra salariilor din sectorul privat: „Maşinăria de propagat minciuni a PSD şi ALDE pare că nu oboseşte şi vrea să ne convingă că transferul de contribuţii nu va diminua salariile celor peste 3,2 milioane de angajaţi din sectorul privat! Nu există nici cea mai mică garanţie că toţi agenţii economici vor avea puterea financiară să transfere în salariile brute aceste contribuţii. Vreau să fiu foarte clar! Prin măsurile luate miercuri de Tudose şi Mişa, povara fiscală asupra muncii nu scade! Povara fiscală pe muncă va creşte, în special prin majorarea din pix a salariul minim. Multe firme care nu vor putea acoperi această creştere se vor închide. Cele care vor supravieţui, vor fi nevoite să transfere această cheltuială suplimentară în preţul produselor … şi aşa viaţa românilor va deveni şi mai scumpă decât a făcut-o deja PSD, prin majorarea preţurilor la carburanţi.

Am observant că cei din PSD şi ALDE tot dau exemplul salariului minim, unde creşterea de la 1.450 lei, la 1.900, creşte cheltuiala salarială a angajatorului de la 1.780 lei, la 1.943 lei, adică cu 160 de lei, în vreme ce angajatul va câştiga în plus la salariu doar puţin peste 90 de lei! Nu este aceasta cea mai bună demonstraţie a bătăii de joc şi a dispreţului pe care ni-l arată Guvernul Tudose?

Mai mult decât atât, angajaţii mai câştigă ceva mărunţiş dacă sunt încadraţi pe salariul minim, care creşte enorm, cu 31%. Însă, dacă vorbim despre salariile puţin mai mari, cum ar fi salariul mediu brut pe economie, situat la cca. 3.305 lei, atunci transferul contribuţiilor va tăia din salariul net, din banii în mână luaţi de angajat, cu cca. 385 de lei. Oricum am calcula, costurile angajatorilor cu salariile nu scad în nici un fel! Mai mult, prin taxa de 2,25% pusă asupra întregului fond de salarii, este posibil să că fiscalitatea pe muncă a crescut, nu a scăzut. Nu ne-ar mira deloc să vedem acest lucru, căci PSD nu a adus niciodată vreo umbră de prosperitate românilor, ci, întotdeauna le-a băgat mâna în buzunare prin taxe mai mari şi impozite mai multe. De fapt, Mişa a şi recunoscut că măsurile luate sunt pentru a aduce mai mulţi bani la buget! Pot să-i asigur pe cei care au luat aceste măsuri proaste, adică pe Dragnea, Vîlcov, Tăriceanu, Mişa şi Tudose, că salariile nu vor scădea la fel cum ”nu a crescut preţul la benzină” după ce au majorat ei acciza.

Dragnea a promis că dacă nu respectă programul de guvernare, atunci pleacă! Eu îi spun să-şi facă bagajele şi să plece, căci nici una dintre promisiunile din programul în baza căruia PSD a câştigat alegerile nu este respectată şi enumăr aici numai câteva iluzii făcute românilor: creşterea cu 25% a salariilor din sectorul bugetar de la 1 ianuarie, nu pe hârtie, ci bani luaţi în mână; neimpozitarea lefurilor mai mici de 2.000 de lei; creşterea punctului de pensie, de la 1 ianuarie, aşa cum a promis sau măcar indexarea pensiilor, de la 1 ianuarie, aşa cum îl obligă Legea pensiilor” a mai afirmat deputatul.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.