Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Firea: Trebuie modificata urgent legea achizitiilor publice

Firea: Trebuie modificata urgent legea achizitiilor publice

DISTRIBUIȚI

148468– 07112017 –  Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a participat ieri la sedinta Adunarii Generale a Asociatiei Municipiilor din Romania, (AMR) alaturi de 80 de primari ai oraselor din tara. La sedinta a fost present si premierul Mihai Tudose.

In cadrul sedintei s-a discutat despre Legea parteneriatului public-privat, despre imbunatatirea legii achizitiilor publice, precum si despre necesitatea implicarii AMR in procesul actelor normative.

Referitor la legea parteneriatului public – privat, Gabriela Firea a declarat: ”Suntem cu totii interesati ca Parlamentul sa demareze mai grabnic dezbaterea si apoi votul pe Legea parteneriatului public privat, pentru ca ne dorim, ca autoritati publice locale, sa stabilim cat mai multe parteneriate cu investitori romani si straini, pentru ca acestea inseamna de fapt baza progresului comunitatilor pe care le reprezentam”.

In acest sens, prim-ministrul Mihai Tudose a dat asigurari ca ”proiectul parteneriatului public – privat va fi adoptat in sedinta de Guvern de miercuri sau saptamana viitoare, printr-o ordonanta. Tot saptamana viitoare, Legea Parteneriatului Public – Privat va fi publicata in Monitorul Oficial al Romaniei”.

Legea achizitiilor publice aliniata la nivel european

In ceea ce priveste legea achizitiilor publice, Firea a explicat ca Parlamentul ar trebui sa demareze mai repede o dezbatere a amendamentelor pentru pachetul de legi privind achizitiile, in vederea imbunatatirii acestui act normativ:

“Ne dorim o dezbatere cat mai urgenta a amendamentelor pentru acest pachet de legi care, asa cum am spus de nenumarate ori blocheaza in prezent dezvoltarea oraselor. Am transmis si eu, si colegii mei, primarii de sectoare, anumite amendamente la legea achiziitiilor, pentru ca aceasta legislatie sa fie imbunatatita urgent, sa devina un act legislativ european si nu unul in care pur si simplu s-au introdus niste elemente care franeaza dezvoltarea”. ”În acest moment, oricine poate sa depuna o contestatie la Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC), iar ca urmare a acestor contestatii se pot suspenda licitatii, cum am s-a intamplat si la nivelul Primariei Capitalei, cu licitatia RATB. Din cauza unor contestatii, am pierdut practic toata vara asteptând sa se faca aceasta analiza, licitatia a fost reluata joia trecuta, dar este timp pierdut in detrimentul bucurestenilor. Si ca acest caz sunt altele multe in tara”.

Trebuie identificate cauzele excedentelor bugetare

Gabriela Firea a mai explicat ca cele mai frecvente cauze care duc la un excendent bugetar se datoreaza legislatiei defectuoase a achizitiilor, precum si frecventelor corectii care se solicita administratiilor locale, in ceea ce priveste dosarele pentru accesarea fondurilor europene: ”Excedentul bugetar este o problema cu care se confrunta aproape toate municipiile din Romania. Este o problema reala pe care trebuie sa o rezolvam cat mai rapid tratand in primul rand cauza. Excedentul bugetar nu poate fi pus in cele mai multe situatii pe seama slabului management administrativ local. Am analizat si noi aceste situatii in care se gasesc administratiile publice locale, iar in unanimitate problemele sunt aceleasi. Prevederile actualei legislatii privind achizitiile impiedica achizitiile in Romania, nu le stimuleaza, de aceea ne trezim la sfarsitul anului bugetar cu bani pe care nu am reusit sa ii cheltuim. In alte tari europene, o achizitie publica locala nu  dureaza mai mult de doua, trei luni, in timp ce  la noi, o procedura de achizitie publica poate dura chiar ani zile. Impreuna cu colegii nostri, cu ceilalti reprezentanti ai gruparilor politice, trebuie sa facem ceva in aces sens. O alta cauza pentru care primariile inregistreaza excedent bugetar este faptul ca se dau foarte multe corectii pe fonduri europene”.

Referitor la masurile fiscale anuntate de Guvern, Firea a precizat ca pentru toate primariile de municipii, nu doar pentru Primaria Municipiului Bucuresti, acest pachet de modificari fiscale nu va aduce lucruri bune, ci din contra. ”Dimpotriva, pentru ca vor fi bani mai putini la buget, pentru investitii, ar fi o lovitura foarte mare pentru toate comunitatile, de aceea am solicitat si ma bucur ca am primit un raspuns pozitiv si din partea premierului, care a inteles ca municipiile vor fi afectate si doreste sa imbunatateasca acest proiect”, a spus Firea.

Modificarea pragului de indatorare

Totodata, o problema comuna majoritatii municipiilor din Romania, o constituie pragul de indatorare impus de Ministerul de Finante  autoritatilor locale: ”As puncta un aspect care este comun municipiilor si cu care ne-am confruntat si noi la Bucuresti: este vorba despre pragul de indatorare de 21 de milioane de euro pe an. Cred ca ar trebui sa stabilim criterii care sa ne spriijine pe toti sa promovam proiecte, iar cele mai importante criterii pentru a obtine aceste finantari ar trebui sa se refere la numarul populatiei, dar si la proiect, la importanta acestuia pentru comunitate. De exemplu, s-ar putea ca, intr-un municipiu, sa existe un proiect foarte bun, asteptat de cetateni, care sa genereze dezvoltarea zonei, dar care sa fie lasat la urma, pentru ca nu se incadreaza in aceste rigori impuse de Ministerul de Finante. Daca mergem in continuare pe acest criteriu, pe acest pat al lui Procust, nu cred ca avantajeaza comunitatile pe care le reprezentam”, a concluzionat Firea.

La randul sau, presedintele AMR, Robert Negoita, a declarat ca, in premiera, se lucreaza in prezent la elaborarea unui cod administrativ care sa constituie un instrument legislativ esential pentru administratiile publice locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.