Acasă Externe Agenda Europeana Mai au o lună la dispoziție

Mai au o lună la dispoziție

DISTRIBUIȚI

148512 – 08112017 –  Guvernul britanic are mai puţin de o lună la dispoziţie să facă anumite concesii cu privire la acordul de Brexit, pentru a garanta lansarea negocierilor comerciale în luna decembrie, au precizat înalţi oficiali europeni citaţi de site-ul publicaţiei The Guardian.

Potrivit oficialilor de la Bruxelles, discuţiile au stagnat după discursul  de la Florenţa şi avertizează că UE nu va accepta negocierile comerciale la summitul din decembrie dacă premierul britanic nu va veni cu o ofertă mai bună în privinţa acordului de Brexit.

Uniunea Europeană nu este dispusă să renunţe la calendarul negocierilor, întrucât urmăreşte siguranţa că Marea Britanie se va angaja să împartă cu UE datoriile şi obligaţiile privind pensiile, fără a căuta o sumă exactă.

„Când am elaborat instrucţiunile pentru negocieri, am ştiut că vom ajunge în acest moment”, a spus un înalt oficial european, referindu-se la neînţelegerile cu guvernul britanic.

Ministrul italian al Afacerilor Europene, Sandro Gozi, a declarat marţi că „mai sunt multe lucruri de stabilit în privinţa obligaţiilor financiare”, după o întrevedere la Roma cu ministrul britanic pentru Brexit, David Davis.

Potrivit unui document obţinut de The Guardian, UE confirmă că va fi imposibil pentru Marea Britanie să încheie un acord comercial până în martie 2019, data ieşirii din Blocul comunitar. Materialul de opt pagini ridică mai multe întrebări decât oferă răspunsuri, însă dezvăluie anvergura misiunii de a conveni asupra unei tranziţii şi a unei înţelegeri viitoare care să acopere comerţul, securitatea, apărarea şi politica externă.

Tot marţi, ministrul german de Finanţe, Peter Altmaier, a declarat la Bruxelles că Brexit nu poate fi o situaţie avantajoasă pentru ambele părţi.

„Un diplomat britanic mi-a cerut să găsim o soluţie câştigătoare pentru ambele părţi, pentru a ieşi din această situaţie. Răspunsul meu a fost că atunci când un cuplu este căsătorit de 40 de ani, au trei copii şi deţin o casă, două maşini şi o barcă, apoi decid să divorţeze, este destul de dificil pentru acest cuplu să obţină o situaţie avantajoasă pentru ambele părţi. Probabil că situaţia este câştigătoare doar pentru avocaţi. Uitându-mă la guvernul britanic şi la dezbaterea publică, am văzut cât de dificilă este separarea unor legături care au fost cultivate de peste 40 de ani, în cadrul unui proces de negociere de doi ani”, a spus Altmaier. Sursa: Ziarul Financiar

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.