Acasă Uncategorized Meleșcanu: România este dispusă să se angajeze în discuțiile privind o reformă...

Meleșcanu: România este dispusă să se angajeze în discuțiile privind o reformă a spațiului Schengen

DISTRIBUIȚI
sursa foto: MAE

148841 – 28112017 – Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat luni că România este dispusă să se angajeze în discuțiile privind o reformă a spațiului Schengen, informează agerpres.„Am reiterat necesitatea revenirii la un spațiu Schengen pe deplin funcțional, ceea ce este în beneficiul cetățenilor, dar și al mediului de afaceri, precum și disponibilitatea României de a se angaja ferm în discuțiile privind o reformă a spațiului Schengen”, a afirmat ministrul de Externe în conferința de presă comună cu viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe al Sloveniei, Karl Erjavec.

Potrivit MAE, cei doi oficiali au identificat viziuni similare pe o serie de dosare importante: ”Am reliefat necesitatea unei abordări unitare, coerente, principiale și solidare în gestionarea numeroaselor provocări actuale de pe agenda internă și externă a UE, astfel încât să se asigure continuarea cu succes a proiectului european și consolidarea profilului UE în plan global. Am arătat că, încă din această etapă a negocierilor, România urmărește cu prioritate obținerea unor garanții ferme în ceea ce privește asigurarea unui tratament egal, nediscriminatoriu al cetățenilor europeni în Marea Britanie după retragerea acesteia din UE”.

Oficialul român a afirmat că în discuții a subliniat identificarea pe termen lung a unor soluții în ceea ce privește migrația și importanța menținerii credibilității politicii de extindere a UE în relațiile cu țările aspirante.

El a arătat că discuțiile au vizat și Balcanii de Vest, arătând că este necesar să fie menținută securitatea și stabilitatea în regiune.

„Atât România, cât și Slovenia au un interes deosebit pentru ancorarea ireversibilă a regiunii pe calea europeană. Toate statele din zonă, din punctul nostru de vedere, trebuie sprijinite și încurajate să implementeze reformelor necesare pentru apropierea lor de Uniunea Europeană”, a mai spus Meleșcanu.

Ministrul de Externe a punctat și importanța susținerii aspirațiilor europene ale Republicii Moldova și a necesității încurajării Chișinăului pentru a continua implementarea reformelor în conformitate cu obligațiile asumate prin Acordul de asociere încheiat de această țară cu Uniunea.

„Am exprimat susținerea României pentru un angajament politic solid al UE în Vecinătatea Estică și o abordare strategică a UE față de Parteneriatul Estic”, a afirmat el.

Potrivit sursei citate, Meleșcanu a mai arătat că în ceea ce privește problema ucraineană, în pofida „lipsei notabile de progrese”, Acordurile de la Minsk reprezintă singurul cadru agreat pentru abordarea conflictului cu sprijinul internațional al „formatului Normandia”. Discuțiile între cei doi oficiali au vizat și rolul SUA în securitatea europeană și colaborarea în cadrul NATO.

„Am evidențiat susținerea pentru lupta împotriva terorismului și a angajamentului României în combaterea extremismului violent și a radicalizării”, a menționat Meleșcanu.

Meleșcanu a precizat că a discutat cu oficialul sloven despre relațiile economice, arătând că în acest domeniu există un potențial important de creștere.

„Am menționat dorința noastră de a dinamiza aceste raporturi economice, din perspectiva creșterii volumului schimburilor comerciale”, a arătat ministrul de Externe. Anul acesta, a amintit el, se împlinesc 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Slovenia și 10 ani de la deschiderea ambasadelor reciproce în cele două țări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.