Acasă Externe Ministrul Fifor s-a întâlnit cu omologul său italian

Ministrul Fifor s-a întâlnit cu omologul său italian

DISTRIBUIȚI

148787 – 24112017  – În cadrul deplasării pe care o efectuează, în zilele de 23 și 24 noiembrie, la Roma, în Italia, ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a avut joi, 23 noiembrie, o întâlnire bilaterală cu ministrul italian al Apărării, Roberta Pinotti.

Cei doi miniştri au abordat teme prioritare de pe agenda bilaterală, dar şi aspecte legate de cooperarea în cadrul NATO şi UE, întrevederea reprezentând o bună ocazie de a continua dialogul bilateral demarat în cadrul întâlnirii de la ministeriala apărării NATO de la Bruxelles, din luna noiembrie a.c.

În ceea ce priveşte contextul aliat, ministrul Fifor a exprimat apreciere pentru sprijinul pe care Italia l-a manifestat faţă de consolidarea posturii de apărare şi descurajare şi implicit a prezenţei aliate înaintate pe întregul flanc estic și a subliniat susținerea României pentru abordarea unitară, în conceptul 360 de grade, a tuturor ameninţărilor la adresa securităţii şi stabilităţii Alianţei Nord-Atlantice.

Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la modalităţi concrete de cooperare în ceea ce priveşte consolidarea proiectului european în domeniul apărării și cu accent pe Cooperarea Permanentă Structurată (PESCO). Totodată, a fost subliniat pasul important pentru proiectul european al apărării reprezentat de semnarea de către România și Italia, alături de celelalte 21 de state membre ale UE, a Notificării privind participarea la PESCO, din 13 noiembrie a.c., de la Bruxelles.

De asemenea, ministrul Mihai Fifor a subliniat că este foarte important ca militarii români și italieni să participe în continuare la exercițiile multinaționale în vederea asigurării interoperabilității, cei doi miniștri convenind asupra intensificării cooperării pe această dimensiune.

Totodată, au fost discutate aspecte legate de intensificarea colaborării privind educaţia militară şi domeniul tehnico-militar, având în vedere experiența semnificativă dobândită în urma participării în comun la programele majore ale Alianței și sub egida UE.

În cadrul acestei deplasări în Italia, ministrul Mihai Fifor urmează să participe vineri, 24 noiembrie, la ceremonia de absolvire a promoției a XVIII-a a Cursului de cooperare regională (NATO Regional Cooperation Course), organizat de Colegiul de Apărare al NATO din Roma, unde este invitat în calitate de speaker principal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.