Acasă Uncategorized Pași făcuți de România pentru transformarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în priorităţi...

Pași făcuți de România pentru transformarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în priorităţi strategice şi transpunerea lor la nivel naţional

DISTRIBUIȚI
foto:maszol.ro

148745 – 22112017  – Marți, 21 noiembrie, Biro Rozalia Ibolya, președintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților, a participat la Reuniunile interparlamentare organizate de Comisia pentru dezvoltare (DEVE) și Comisia pentru politică externă (AFET) din cadrul Parlamentului European. Reuniunea Comisiei pentru dezvoltare, dedicată implementării la nivel european a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, a abordat strategiile de transpunere ale ODD în statele membre, în contextul noului Consens European adoptat anul trecut.

Consensul European privind Cooperarea pentru Dezvoltare reprezintă răspunsul Uniunii Europene la Agenda 2030, adoptată în 2015 de Organizația Națiunilor Unite, și va urmări îmbinarea într-o manieră coerentă a asistenței pentru dezvoltare tradițională cu resurse și politici inovatoare, atrăgând investiții din sectorul privat.

În intervenția sa, Biró a prezentat pașii făcuți de România pentru transformarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în priorităţi strategice şi transpunerea lor la nivel naţional, menționând angajamentul politic major al Parlamentului, prin adoptarea unei Declaraţii, pe 21 aprilie 2016, și deciziile recente prin care a fost înființat, în 2017, Departamentul pentre Dezvoltare Durabilă al Guvernului României, subordonat primului ministru. Totodată, ea a evidențiat că la nivelul Comisiei pentru politică externă există o preocupare constantă pentru acest subiect, funcționând o Subcomisie pentru dezvoltare durabilă în cadrul căreia parlamentari din toate partidele politice și comisiile permanente ale Camerei Deputaților conlucrează pentru coagularea celor mai bune politici și inițiative, crezând sincer că dezvoltarea durabilă reprezintă singura cale pentru realizarea dezvoltării umane şi a prosperităţii pentru toţi.

”Agenda 2030, la care acum se adaugă un nou angajament european, Consensus on Development and the Sustainable Development Goals, înseamnă o schimbare de paradigmă. De la o abordare sectorială se dorește trecerea la un nou mod de a face politică, dezvoltând parteneriate orizontale cu sectorul civil, privat, asigurând un mod de conlucrare mai eficientă pentru o dezvoltare sustenabilă. Angajamentul că, până în 2030, țările membre vor asigura 0,7% din PIB pentru punerea în practică a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă este, pe de o parte, o provocare, iar pe de altă parte, un angajament clar pentru realizarea acestora. România dorește să devină un hub regional al procesului de implementare și monitorizare a ODD-urilor în partea estică a Uniunii Europene”, a menționat Biró Rozália.

Totodată, în după-amiaza zilei de 21 noiembrie, președintele Biró a participat la Reuniunea Comisiei pentru politică externă a Parlamentului European, dedicată procesului de extindere a Uniunii Europene și perspectivelor integrării țărilor din Balcanii de Vest.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.