Acasă Politic Președintele Iohannis: Descentralizarea este de departe una dintre prioritățile momentului

Președintele Iohannis: Descentralizarea este de departe una dintre prioritățile momentului

DISTRIBUIȚI
foto:facebook.com/asociatiamunicipiilordinromania

148467– 07112017 –  Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut luni, 6 noiembrie a.c., la Ateneul Român, o alocuțiune cu prilejul Galei Asociației Municipiilor din România. Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:

”Bună seara tuturor!

Onorată audiență,

Excelențe,

Dar, cel mai important, dragi primari,

Bine v-am găsit! Mă bucur să vă reîntâlnesc, să vă întâlnesc, cu unii dintre dumneavoastră am servit împreună interesul comunităților noastre.

Vă mulțumesc pentru invitație și vă mărturisesc că îmi face o deosebită plăcere să confer Înaltul Patronaj primei ediții a Galei Asociației Municipiilor din România.

Am decis să susțin programul din acest an pentru că apreciez, în mod special, acțiunile care au la bază promovarea și încurajarea performanței.

Organizarea acestei gale a excelenței reprezintă recunoașterea rezultatelor deosebite obținute în administrația locală. Este important să avem și astfel de evenimente prin care proiectele cu rezultate foarte bune sunt aduse în fața publicului.

Cred că este esențial ca acele modele de bune practici să nu rămână izolate, ci să fie cunoscute, apreciate și încurajate, întrucât promovarea lor conduce, în mod sigur, la multiplicarea rețetelor de succes și în alte locuri.

Succesul în administrație se măsoară în impactul pe care îl au în viața oamenilor deciziile pe care le luați. De aceea, mă bucur să văd că există municipii care au făcut performanță în domenii cheie, precum educație, sănătate, digitalizare, antreprenoriat, transparență sau turism, nu turism electoral.

Observ că tot mai multe municipii devin fie ”smart city”, fie ”green city” și sunt convins că promovarea acestor concepte și investiția în dezvoltarea lor reprezintă calea de urmat pentru viitorul comunităților noastre.

În ceea ce mă privește, atât din experiența acumulată ca primar al municipiului Sibiu, dar și în calitate de președinte, am convingerea că administrația publică poate să devină mai eficientă și mai performantă prin dialog, cooperare și lucru în echipă, atât cu cetățenii, cât și cu celelalte instituții, actori economici și organizații ale societății civile.

Doar lucrând împreună se pot construi oportunități de dezvoltare pentru oamenii din comunitățile în care, cu onoare, activați.

Doamnelor şi domnilor,

Schimbările reale nu se întâmplă de la sine, ci numai după ce sunt rezolvate o serie de probleme din administrația publică centrală și locală. Probleme care nu sunt de ieri sau de azi, unele trenează de decenii.

Vă spun, cât de poate de direct, că administrația publică are nevoie de o schimbare consistentă de paradigmă, bazată pe o viziune pe termen lung, care să nu mai sufere întreruperi determinate de, recunoaștem, cam frecventa schimbare a guvernanților.

Dintre urgențe, descentralizarea este, după părerea mea, de departe una dintre prioritățile momentului. Acest proces, a devenit de-a lungul timpului, un subiect îndelung dezbătut și menționat, însă el nu a fost pus în practică din cauza, probabil, a superficialității cu care a fost tratat. Iar zilele acestea trăim iarăși unul dintre acele momente când se încearcă schimbarea întregii baze a Codului Fiscal fără ca aceste lucruri să fie, în detaliu discutate, de exemplu, cu dumneavoastră. Sper să reușiți să convingeți guvernanții că lucrurile pot fi rezolvate și mai bine.

Este o realitate tristă, nu doar cazul menționat, ci și în alte domenii cheie, o consecință a faptului că în România lipsește deseori viziunea unitară pe termen lung.

Acum, după zece ani de apartenență la Uniunea Europeană, cred că suntem cu toții conștienți că nu mai poate fi amânată o reformă administrativ-teritorială.

Fără îndoială, aceasta este singura soluție pentru diminuarea decalajelor de dezvoltare între regiuni și singura prin care se poate asigura armonizarea economică și socială între acestea.

În același timp, devenită aproape o preocupare cotidiană pentru toată lumea, infrastructura de transport rămâne de multe ori restanță care performează doar ”pe hârtie”, în studii de fezabilitate sau în hărți frumos colorate. De aceea, trebuie făcute serioase eforturi în această direcție, pentru că de aceste lucrări depinde, în definitiv, calitatea vieții oamenilor.

Onorată audiență,

Cred că a venit momentul în care nu trebuie să mai căutăm responsabili pentru eșecul multor proiecte din țara noastră.  Este timpul potrivit să ne asumăm proiecte pe care să le putem finaliza și care să aducă schimbări reale. Și tocmai pentru că este nevoie de un alt mod de a administra pe termen lung comunitățile noastre, am demarat anul trecut ”Proiectul de țară”, un plan care să ne ghideze și să ne facă mai responsabili, dar și mai eficienți. Am convingerea că un astfel de demers va furniza liniile directoare pe care România trebuie să le urmeze în următoarele decenii. Cred cu tărie în esența acestui proiect, și anume atingerea unui consens național în jurul unor obiective care să ne unească. Cu toții ne dorim o țară puternică și demnă, o Românie europeană, modernă și prosperă. În final, transmit felicitările mele acelora dintre dumneavoastră care vor urca pe această scenă în calitate de câștigători pentru comunitățile lor. Vă doresc mult succes şi vă asigur de toată deschiderea mea pentru a face lucruri bune împreună pentru români și pentru România!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.