Acasă Economie Președintele Iohannis despre ”revoluția fiscală”: ”Am cam luat-o pe arătură!”

Președintele Iohannis despre ”revoluția fiscală”: ”Am cam luat-o pe arătură!”

DISTRIBUIȚI
foto:presidency.ro

148420 – 02112017 – Guvernul se comporta aidoma unui om care castiga in fiecare luna mai mult, dar imprumuta mai mult de la banci. Si lasa datoria in plata copiilor si nepotilor!

Presedintele Klaus Iohannis s-a declarat, joi, ingrijorat de modul in care Guvernul PSD-ALDE gestioneaza economia Romaniei. ”Cand am investit acest guvern am avut o solicitare simpla si clara: sa termine cu aceasta topaiala fiscala. Nu s-a intamplat asa. Vreau sa va prezint cateva cifre in care ne aflam: Romania traverseaza o perioada de crestere economica. Este o veste foarte buna, insa din pacate are vulnerabilitati: Prima: cresterea se bazeaza pe consum. O astfel de crestere nu este vazuta ca o crestere de durata. Lipseste o parte esentiala pentrui o crestere economica sanatoasa, acea de investitii. Lipsa investitiilor este un semnal foarte ingrijorator. Fata de anul trecut, investitiile au scazut semnificativ. Si mai ingrijorator au scazut nepermis de mult investitiile publice, au scazaut cu peste 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut. A doua chestiune: veniturile fiscale. Suntem intr-o situatie foarte ciudata. Economia creste si veniturile fiscale scad. In loc sa avem mai multi bani la buget, culmea avem mai putini bani la buget. Un exemplu graitor: se stie ca performanta incasarii veniturilor fiscale se masoara in procent din PIB. In acest an, colectarea a ajuns la un minim istoric de 25% din PIB, fata de cat ne-am propus acum cativa ani, 35%. 25% va spun ca e extrem de putin si acest lucru trebuie sa ne ingrijoreze pe toti.  In fine, avem un adevarat paradox: crestere record a PIB-ului si tot crestere-record a datoriei. Guvernul se comporta aidoma unui om care castiga in fiecare luna mai mult, dar imprumuta mai mult de la banci. Si lasa datoria in plata copiilor si nepotilor. E un comportament contrapoductiv”.

In privinta cadrului fiscal bugetar. Exista multiple preocupari, avertismente, discutii in spatiul public si actiuni foarte concrete ale sindicatelor. Comisia Europeana, atentie, nu cum cineva a spus la viteza ca cineva din Reprezentanta Comisiei Europeane a declansat procedura de deviatie semnificativa in privinta deficitului bugetar excesiv. Adica am cam luat-o pe aratura. Am pierdut ceea ce se numeste predictibilitate. Aceasta predictibilitate e vitala intr-o economie sanatoasa, la fel cum sustenabilitatea e vitala, adica sa avem politici publice si masuri care permit o crestere in continuare si permit cresterea bunastarii populatiei. Guvernul a anuntat un pachet de masuri fiscale, se pare ca zilele acestea va intra in discutia guvernului. De aceea fac declaratia de azi, pentru ca acest pachet nu e clamata revolutie fiscala, ci se va transforma intr-o bulversare fiscala”, a atenționat președintele României, care a subliniat că nu va merge la sedinta de guvern in care vor fi aprobate noile masuri.

„Guvernul a anunțat un pachet de măsuri fiscale. Se pare că zilele acestea va intra în discuție și din acest motiv fac declarația de astăzi. Acest pachet, după părerea mea, nu este revoluție fiscală, ci cred că se va transforma într-o bulversare fiscală.Mutarea contribuțiilor și scăderea impozitului pe venit: la prima vedere arată bine, dar analiza arată că mai degrabă complică problemele. Coaliția spune că transferă contribuțiile la angajat, dar vine cu noua taxă de solidaritate de 2.25% care române la angajator. Deci transferăm parțial.Dar pentru oameni ce iese de aici? Nimic nu se schimbă în buzunarul românului.

Am făcut un calcul pornind de la datele prezentate public, pornind de la salariul mediu brut pe economie, circa 3.300 de lei, 2.335 net.

Aplicăm măsurile propuse de coaliție și implementate de Guvern. Dacă angajatorul este de bună credință și nu vrea să scadă salariul. La un cost de 4.086 de lei, salariatul câștigă în plus fix 3 lei. Este caraghios.

Promisiunea PSD ALDE că prin transferarea CAS și scăderea impozitului pe venit crește salariul este falsă. Crește cu 0,1% pentru salariul mediu. Dacă politica PSD-ALDE are ca argument creșterea salariilor, ele de ce nu cresc? Sunt îngrijorări că unele salarii vor scădea. Și atunci cui folosește această revoluție fiscală? Românilor sigur nu.Solicit coaliției să renunțe la aceste măsuri. Recomand prudență, pentru că nimeni nu-și dorește o politică de azi pe mâine. Avem nevoie de o politică sustenabilă, care să rezolve problemele pentru viitor. Avertizez la modul cel mai serios decidenții politici să judece la rece, să nu bage România într-o aventură fiscală cu final trist”, a mai spus Klaus Iohannis.

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.