Acasă Externe Agenda Europeana România sprijină integrarea europeană a Balcanilor de Vest

România sprijină integrarea europeană a Balcanilor de Vest

DISTRIBUIȚI

148470– 07112017 – Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, se află în vizită oficială în Muntenegru, eveniment care se înscrie în demersurile de intensificare a prezenţei României în regiunea Balcanilor de Vest, zonă aflată printre priorităţile de politică externă ale României, cu accent pe perspectiva europeană a Muntenegru şi pe aprofundarea cooperării în contextul apropierii mandatului țării noastre de Președinție a Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru 2019.

Programul vizitei a început cu o întrevedere cu omologul său, Srđan Darmanović. Ministrul Teodor Meleșcanu a adresat felicitări părții muntenegrene pentru aderarea la NATO și a exprimat convingerea că aceasta va avea un impact pozitiv asupra securității în regiune.

Demnitarul român a exprimat susținerea fermă pentru procesul de integrare europeană, cu respectarea angajamentelor și obligațiilor care derivă pentru Muntenegru din acest exercițiu. A fost reconfirmată susținerea fermă de către România a principiului aderării în baza meritelor proprii.

Ministrul Teodor Meleșcanu a reliefat disponibilitatea deplină a ţării noastre de a oferi expertiza şi asistenţa relevantă. Totodată, a subliniat interesul României şi al UE faţă de continuarea reformelor de către autorităţile din Muntenegru, cu accent asupra obţinerii de progrese tangibile în toate domeniile.

În comun cu partea muntenegreană a avut loc o trecere în revistă a modalităților de consolidare a cooperării sectoriale și a interacțiunii economice, inclusiv în domeniile muncă și asigurări sociale, educație, știință și tehnologie, mediu, energie, turism. Au fost agreate noi măsuri care să faciliteze contactele mediului de afaceri din cele două țări.

Ambele părți au fost de acord că sunt necesare măsuri concrete care să sprijine evoluția firească a întregului areal al Balcanilor de Vest spre integrarea europeană.

Cu ocazia întâlnirii, cei doi oficiali au semnat Planul de Acțiuni pentru perioada 2018 – 2019 în domeniul integrării europene și euro-atlantice, parte a Cadrului de cooperare susţinută dintre cele două MAE, document încheiat în iunie 2013.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.