Acasă Opinii/Analize Stelian Muscalu: ”Guvernul le-a dat perversa”

Stelian Muscalu: ”Guvernul le-a dat perversa”

DISTRIBUIȚI

S-a tot discutat în ultima perioadă despre această rocadă a contribuţiilor de la angajator la angajat. Nu s-au găsit explicaţii logice. Şi asta pentru că nu s-a intrat în modul pervers de gândire al politicianului român. Să nu uităm că toate aceste modificări fiscale au fost făcute de o minte unui social-democrat penal, este vorba despre Darius Vâlcov.

Acest om a fost prins cu bani ascunşi prin cimitire şi tablouri tencuite prin pereţi. Doar în momentul în care intri în pielea lui poţi să găseşti o explicaţie pentru toate aceste combinaţii despre care ştim că nu au într-o primă fază un impact fiscal major în bugetul statului. Dar unul politic au?

Hai să o luăm cronologic. Într-o primă fază liderul social-democrat, Liviu Dragnea a venit cu o propunere, aprobată ulterior, care întărea autonomia autorităţilor locale. Autonomia asta nu consta în proiecte de investiţii locale sau chestiuni de creştere la nivel teritorial, ci era mult mai simplă – ea viza creşterea salariilor. Cum din păcate în teritoriu nu există, în funcţiile publice, nişte academicieni, fără prea multe calcule de impact şi mai ales fără viziune de viitor, toţi primarii au crescut salariile până la cer… sau mă rog, până au rămas fără bani în buget. Aşa se face că acum zeci de şcoli sau spitale se uită spre primării care la rândul lor cu ochii trişti şi goi se uită spre guvern.

Guvernul le-a dat însă perversa. A luat decizia de a scădea impozitul pe venit de la 16% la 10%. Ce legătură are sula cu prefectura, sau mă rog cu primăria. Păi are. Căci acum primarii îşi dau seama că anul viitor nu vor mai avea nici măcar banii pe care i-au avut anul ăsta. Deci şcolile şi spitalele rămân cu ochi-n soare, şi mai rău salariile alea mari şi frumoase vor rămâne numai pe hârtie.

A fost momentul revoltei. Cu furci şi topoare, mă rog pixuri şi creioane, s-au încolonat şi au plecat spre guvern. Cu jalba-n proţap au încercat ei să explice cum stau lucrurile. Numa‘ că au plecat boi şi s-au întors vaci. Guvernul i-a făcut din cifre. Cum vă spuneam nu sunt neapărat academicieni.

Dar hai să povestim noi un pic pe cifre. Nu că suntem mai deştepţi ci doar că ne documentăm ceva mai mult.

Conform calculelor Business Club, la nouă luni s-au încasat din impozitul pe venit 22, 1 miliarde de lei. Aproape 7 miliarde de lei au ajuns la bugetul central şi peste 15 miliarde la bugetele locale. Deci dacă ar fi să rotunjim… mai bine de două treimi merg către primării şi consilii judeţene şi o treime către bugetul de stat. Or taxa scade cu 37,5%, de la 16% la 10%, care înseamnă mai mult de o treime. Deci dacă guvernul ar ceda cu totul impozitul pe venit autorităţilor locale, tot nu s-ar acoperi gaura creată.

Deci cum spuneam i-au făcut din vorbe.

Continuarea AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.