Acasă Politic 30 mai – Ziua limbii și teatrului idiș

30 mai – Ziua limbii și teatrului idiș

DISTRIBUIȚI
foto:facebook

148915 – 05122017 – Parlamentul României a adoptat Legea privind instituirea Zilei limbii și teatrului idiș, proiect legislativ inițiat de deputatul Silviu Vexler, în urma dialogului cu actrița Maia Morgenstern, directoarea Teatrului Evreiesc de Stat.Limba istorică a evreilor așkenazi din Europa Centrală și de Est, idișul era limba vorbită de marea majoritate a evreilor din toate provinciile perimetrului românesc. Folclorul, cultura și literatura idiș s-au născut în micile așezări evreiești (shtetl) și s-au dezvoltat în comunitățile evreiești din marile orașe. Limba idiș este o tradiție vie, care a generat o întreagă cultură reprezentativă pentru poporul evreu din întreaga lume și este parte integrantă din identitatea evreilor din România.

Teatrul Evreiesc de Stat se caracterizează prin unicitatea lui și este de decenii una din puținele instituții teatrale de acest fel din Europa și singura din România. La Ședința în Plen în care a avut loc dezbaterea Proiectului am menționat că Teatrul Evreiesc de Stat este “unul dintre simbolurile cele mai vizibile și cele mai frumoase ale comunităților evreiești din România și, îndrăznesc să spun, un motiv de mândrie, la nivel mondial, pentru țara noastră”, arată deputatul Vexler.

În opinia sa, noua lege este o recunoaștere a contribuției evreilor la dezvoltarea României și a culturii românești, dar și un simbol al legăturii esențiale dintre limba idiș și Teatrul Evreiesc de Stat.

Silviu Vexler a declarant că se simte onorat de faptul ca proiectul a fost adoptat în unanimitate, toate grupurile parlamentare din Camera Deputaților votând favorabil acest proiect legislativ .

Ziua limbii și teatrului idiș va fi sărbătorită anual în 30 mai, data la care, în 1901, s-a născut Ițic Mangher, poet și prozator, unul dintre maeștrii literaturii idiș din prima jumătate a secolului XX pe plan mondial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.