Acasă Social ANOFM sprijină reintegrarea în muncă a persoanelor private de libertate

ANOFM sprijină reintegrarea în muncă a persoanelor private de libertate

DISTRIBUIȚI

 149010 – 12122017 – În vederea asigurării unui cadru general care să conducă la integrarea sau reintegrarea pe piaţa muncii a persoanelor private de libertate după eliberarea acestora, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă derulează o serie de programe destinate acestei categorii de persoane. Astfel, ANOFM şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) au încheiat un protocol de colaborare în baza căruia agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, în colaborare cu penitenciarele, centrele de detenţie şi centrele educative asigură pentru persoanele aflate în custodia acestora, servicii de informare şi consiliere profesională, medierea muncii şi formare profesională.

De asemenea, agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă transmit unităţilor de detenţie lista locurilor de muncă vacante, pun la dispoziţia persoanelor private de libertate informaţii despre serviciile pe care le oferă, organizează activităţi în colaborare cu angajatorii interesaţi în vederea promovării ofertei de locuri de muncă şi, eventual, a selectării viitorilor angajaţi din rândul persoanelor private de libertate care urmează să fie puse în libertate în perioada imediat următoare.

În acest sens, agențiile pentru ocuparea forței de muncă organizează periodic burse ale locurilor de muncă destinate persoanelor private de libertate sau proaspăt eliberate din detenție. Cu sprijinul ANP, aceste persoane pot participa și la bursele locurilor de muncă organizate, de către ANOFM, la nivel național.

Potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, actualizată, persoanele aflate în detenţie care mai au cel mult 9 luni până la ultima zi de executare a pedepsei pot urma un curs de formare profesională, organizat de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, cheltuielile necesare pregătirii profesionale fiind suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

De asemenea, acelaşi act normativ stabileşte o serie de măsuri destinate persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, de care pot beneficia, fără discriminare, şi persoanele eliberate din detenţie: informare şi consiliere, medierea muncii, formare profesională etc.

Principala condiţie pentru a beneficia de serviciile și programele derulate de ANOFM este înregistarea la agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă în rază căreia persoana aflată în căutarea unui loc de muncă are domiciliul sau reședința.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.