Acasă Social Asociația Municipiilor din România face din nou apel către Guvern

Asociația Municipiilor din România face din nou apel către Guvern

DISTRIBUIȚI

 149034 – 13122017 – Având în vedere prevederile proiectului de Lege a bugetului de stat pentru anul 2018, Asociația Municipiilor din România constată că prin reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10% (OUG 79/2017) municipiile din România înregistrează pierderi de venituri substanțiale.

Reducerea veniturilor pe care le vor avea la dispoziție municipiile în anul 2018 se datorează în mare parte și procedurii de folosire a 50% din excedentul acestora pentru compensarea pierderilor cauzate de reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. Deși în negocierile Executiv – AMR au fost date asigurari că bugetele locale nu vor scădea, simulările făcute la nivelul municipiilor arată că, din păcate, Guvernul ia aproximativ 50% din cota ce revenea din colectarea impozitului pe venit, pentru autoritățile locale.

Concluzia este că bugetele primăriilor vor scădea. Mai mult banii nu se vor regăsi la cetățeni deci nu putem vorbi de o relaxare fiscală.

Luând în considerație aceste observații, AMR cere modificarea cotelor din impozitul pe venit alocate autorităților publice locale în procent de 100% așa cum este prevăzut în proiectul codului finanțelor publice locale, elaborat de MFP, cât și în Programul de Guvernare: din procentul de 100, să fie alocat 67 direct primăriilor.

”Dorim să subliniem încă o dată că în contextul creșterii economice a României, dezvoltarea țării nu poate fi privită decât ca sumă a dezvoltării fiecăruia dintre UAT-uri.

Reducerea capacității de dezvoltare a comunelor, orașelor, municipiilor și județelor prin diminuarea veniturilor nu poate avea decât un impact negativ asupra dezvoltării fiecărui UAT și în ansamblu pe termen mediu a întregii țări. În aceste condiții, facem un apel la deputații și senatorii României ca în dezbaterea legii bugetului să aibă în vedere aceste aspecte pe care AMR le semnalează și să sprijine introducerea propunerilor noastre în prevederile finale ale legii bugetului de stat pentru anul 2018”, declară Ilie Bolojan, președinte executive al  Asociației Municipiilor din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.