Acasă Politic Autoritățile locale, băgate în ședință

Autoritățile locale, băgate în ședință

DISTRIBUIȚI
foto: mae.ro

149202 – 22122017 – Joi, 21 decembrie 2017, a avut loc prima videoconferință națională cu prefecții, reprezentanții Consiliilor Județene și alte oficialități din reședințele de județ dedicată Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.Organizată de MAE prin Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, cu sprijinul MAI, autorităților locale le-au fost prezentate pregătirile României în vederea preluării, la 1 ianuarie 2019, a Președinției Consiliului Uniunii Europene. De asemenea, au fost stabilite liniile de acțiune pentru continuarea demersurilor de organizare, în conformitate cu deciziile adoptate în cadrul celei de-a cincea întruniri a Consiliului Interministerial pentru Pregătirea și Exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

„Am demarat discuțiile despre operaționalizarea deciziei Consiliului Interministerial pentru Pregătirea și Exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene privind organizarea evenimentelor din calendarul oficial în toată țara. Este important să profităm de acest moment pentru a crește gradul de cunoaștere a României, iar în acest sens dorim să implicăm toate resursele disponibile, atât pe plan național, cât și local. Obiectivul nostru este ca fiecare român, oriunde s-ar afla, să simtă că deține o parte din această Președinție și că, într-adevăr, acest mandat este despre cetățeni și așteptările lor cu privire la Uniunea Europeană, precum și despre rolul țării noastre în cadrul proiectului comunitar“, a subliniat Victor Negrescu.

Reamintim că România va asuma, pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene – una din cele șapte instituții ale Uniunii. Țara noastră face parte din trio-ul de Președinții care mai include Finlanda și Croația. Președinția rotativă prezidează la Bruxelles reuniunile Consiliului Uniunii Europene (cu excepția Consiliului Afaceri Externe), reuniunile COREPER (întâlnirile reprezentanților permanenți ai țărilor membre la Bruxelles) și aproximativ 200 grupuri de lucru.

Eforturile unei Președinții se concentrează în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre. Președinția trebuie să acționeze ca un facilitator, fiind responsabilă de avansarea lucrărilor Consiliului privind legislația europeană, de asigurarea continuităţii agendei Uniunii Europene, a unor procese legislative bine organizate şi a cooperării dintre statele membre. De asemenea, Președinția organizează întâlniri cu Parlamentul European și alte reuniuni formale la toate nivelele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.