Acasă Politic Bugetul Educaţiei lasat în urmă

Bugetul Educaţiei lasat în urmă

DISTRIBUIȚI

149118 – 18122017 – Pentru al șaptelea an consecutiv, bugetul Educației nu reprezintă o prioritate pentru actuala coaliție de guvernare, cele 6 puncte procentuale alocate din PIB pentru sistemul de învățământ rămânând un obiectiv neîndeplinit, este de părere deputatul Cristina Iurișniți.

Astfel, USR consideră că alocările bugetare direcționate către domeniul educației nu sunt demne de un stat european, subfinanțarea acestuia  menținându-se și în 2018 la un rușinos procent de aproximativ 3% din PIB, sub Bulgaria.

“În mod paradoxal, cu toate că bugetul Ministerului Educației Naționale a crescut față de 2017, alocările bugetare suplimentare  reprezintă doar îndreptarea inechităților salariale cauzate de decizii politice, și nicidecum o investiție sustenabilă în creșterea calității actului educațional.

În acest context, deputații USR  au depus o serie de amendamente menite să susțină adevăratele priorități din educație; finanțarea optimă a combaterii abandonului școlar, dezvoltarea infrastructurii educaționale, susținerea financiară a  formarii cadrelor didactice și a consilierilor psihopedagogi din școli. În același timp, în cadrul amendamentelor depuse la legea Bugetului de stat, am susținut, printr-un amendament aprobat de Comisia de Cultură a Camerei Deputaților, inițierea unor demersuri tehnico-economice în vederea aprobării construirii unei Case a României în cadrul Campusului Internațional universitar din Paris, Franța, ca o expresie a  patrimoniului cultural și identitar, a  mediului academic românesc  în contextul simbolic al Centenarului.

Rămâne de văzut în această săptămână dacă legile democrației care permit pluralismul de idei și dezbaterile reale sunt  respectate sau ne întoarcem în negura timpurilor, a constrângerii drepturilor la libera exprimare”, afirmă deputatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.