Acasă Externe Din nou despre politica ”ușilor deschise” a NATO

Din nou despre politica ”ușilor deschise” a NATO

DISTRIBUIȚI

148906 – 05122017 – Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, participă, în perioada 5 – 6 decembrie 2017, la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor de Externe ai NATO. Reuniunea va reprezenta un reper important în pregătirea Summit-ului aliat din iulie 2018. Sub aspectul programului, reuniunea va include cinci întâlniri, dintre care patru în format aliat şi una în formatul Comisiei NATO-Georgia (NGC).

Pe fond, principalele subiecte abordate în cadrul discuţiilor ministeriale vor fi legate de evoluţiile de securitate cu impact asupra Alianţei, precum şi de rolul NATO în proiectarea stabilităţii, inclusiv eforturile aliate de combatere a terorismului. În acest context, vor fi discutate stadiul şi perspectivele iniţiativelor şi proiectelor prin care NATO acordă asistenţă partenerilor din vecinătatea estică şi cea sudică, precum şi din Balcanii de Vest. De asemenea, va avea loc un schimb de opinii cu privire la politica “uşilor deschise” şi modalităţile optime de sprijinire a statelor aspirante la statutul de membru al NATO.

În condiţiile progreselor înregistrate în implementarea măsurilor practice de cooperare NATO – UE, o altă temă de discuţii va fi legată de avansarea şi aprofundarea acestei relaţii. La dezbaterile pe subiect vor participa şi Înaltul Reprezentant UE, Federica Mogherini, precum şi şefii diplomaţiilor din Finlanda şi Suedia.

Nu în ultimul rând, în cadrul sesiunii distincte cu Georgia, va avea loc un schimb de opinii cu privire la situaţia politică şi de securitate din această ţară, precum şi cu privire la evoluţiile din zona Mării Negre. Vor fi, de asemenea, evaluate progresele la zi în ceea ce priveşte cooperarea Georgiei cu Alianţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.