Acasă Anchete Justitie Magistraţii au protestat în stradă

Magistraţii au protestat în stradă

DISTRIBUIȚI
foto: realitatea.net

149116 – 18122017 – Judecători și procurori din județul Cluj au protestat în fața Tribunalului, în tăcere. Aceștia își manifestă astfel dezacordul față de modificările adoptate de Camera Deputaților la pachetul legilor Justiției și față de amendamentele propuse la Codul penal și Codul de procedură penală. În cursul zilei de luni, un protest similar a avut loc și la Constanța și la Galați, scrie digi24.

Şaizeci de magistraţi au ieşit la Cluj-Napoca. Aceștia spun că proiectele de modificare a legilor Justiției au fost discutate și adoptate cu ignorarea avizului negativ al Consiliului Superior al Magistraturii și recomandările Comisiei Europene.

Magistrații din Cluj mai susțin că este necesar să iasă în stradă întrucât, dacă vor fi adoptate aceste modificări legislative, vor fi lipsite organele judiciare de instrumentele necesare pentru protecția victimelor și identificarea infractorilor, făcând astfel Justiția penală ineficientă.

„Toţi magistraţii din țară sunt sideraţi de modul în care s-au desfășurat dezbaterile din Parlament cu privire la legile Justiției și, mai ales, de ultimele propuneri de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală. Am decis la nivelul întregii țări să adoptăm o formă de protest ca un avertisment la adresa clasei politice cu privire la modul în care a decis să trateze puterea judecătorească și pe procurorii din România. Colegii de la Cluj au decis ca timp de un sfert de oră să tacă, transmițând un mesaj simplu: ei sunt muți de uimire. (…) Din perspectiva noastră aceste propuneri sunt defecte și ele nu trebuie aprobate. Ceea ce ne-a siderat în mod absolut au fost propunerile de săptămâna trecută cu privire la Codul penal și Codul de procedură penală.   Este, practic, un fel de luptă împotriva anticorupţiei care va avea un efect devastator asupra cauzelor penale ordinare (…) Practic, siguranța cetățeanului este pusă în pericol”, a declarat judecătorul Cristi Dănileț, fost membru al CSM.

La Constanța, aproximativ 50 de magistraţi au ieşit luni, la ora 10.30, pe scările din faţa sediului Judecătoriei Constanţa pentru a-şi manifesta dezacordul faţă de modificările pe care Parlamentul vrea să le aducă legilor Justiției, inclusiv Codurilor penale. Pe lângă judecători de la Judecătoria Constanţa, la protest au fost prezenţi şi magistraţi de la Curtea de Apel Constanţa şi procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa şi DNA Constanţa. Aceştia nu au scandat şi nici nu au avut pancarte.

Purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Constanţa, judecător Marius Nastasia, a declarat că decizia acestei acţiuni de protest a fost luată la sfârşitul săptămânii trecute în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor acestei instanţe.

„Este o acţiune decisă ca urmare a Adunării Generale a Judecătorilor acestei instanţe, care a avut loc vineri. Judecătoria Constanţa a înţeles să-şi manifeste dezacordul faţă de modul în care au fost adoptate în Camera Deputaţilor legi care ne privesc, legi importante. Este vorba de maniera în care au loc aceste modificări, pe repede înainte, în condiţiile în care ar fi trebuit bineînţeles dezbateri, nu s-a ţinut cont de avizul negativ dat de CSM”, a explicat purtătorul de cuvânt al instanţei.

El a spus câteva dintre modificările care îi afectează pe magistraţi. „În primul rând, înfiinţarea unor structuri specializate pentru cercetarea noastră. Răspunderea materială, care oricum exista şi nicio problemă, e bine să existe, dar imperativ se pune practic în acest fel presiune”, a precizat judecătorul Marius Nastasia.

Protestul a durat o jumătate de oră şi nu a afectat activitatea Judecătoriei Constanţa sau a celorlalte instanţe.

La Galați, au fost 40 de judecători de la Curtea de Apel, Tribunal și Judecătorie. La fel ca la celelalte proteste, aceștia și-au manifestat în tăcere dezacordul cu modificările dorite de Parlament. Alături de magistați au protestat, scandând, și câțiva reprezentanți ai comunității #Rezist.

Au avut loc proteste ale magistraţilor  şi în Bucureşti, Sălaj, Braşov şi Covasna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.