Acasă Anchete Interne MAI veghează de Sărbători

MAI veghează de Sărbători

DISTRIBUIȚI

149201 – 22122017 – Aproximativ 8.200 de polițiști, 5.500 de jandarmi, 4.100 de polițiști de frontieră și 5.100 de pompieri se vor afla zilnic la serviciu în perioada 23-26 decembrie, în contextul minivacanței prilejuite de Sărbătorile de iarnă.

Polițiștii și jandarmii vor fi prezenți mai ales în locurile aglomerate, în târguri, gări, stațiuni turistice, dar și în zona celor 16.400 de lăcașe de cult unde vor fi organizate ceremonii religioase specifice perioadei.

Totodată, în stațiunile de la munte, aproximativ 300 de jandarmi montani vor fi mobilizați zilnic pentru a putea interveni în ajutorul turiștilor. Peste 1.400 de polițiști rutieri vor acționa zilnic pentru a-i depista pe șoferii care conduc sub influența băuturilor alcoolice, dar și pe cei care circulă cu viteză peste limita legală.

În toată țara, vor fi 335 de autospeciale dotate cu aparate radar.

De asemenea, în scop preventiv, în ultima perioadă, polițiștii au intensificat acțiunile pentru depistarea persoanelor care desfășoară activități comerciale ilegale și pot pune în pericol cetățenii. În urma acțiunilor pentru prevenirea comercializării ilegale de articole pirotehnice, polițiștii au confiscat produse pirotehnice în valoare de peste 200.000 de lei și au constatat 130 de infracțiuni de încălcare a regimului materiilor explozive.

Astfel, au fost aplicate 39 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproape 60.000 de lei. Articolele pirotehnice trebuie utilizate cu grijă și doar de persoane cu vârsta de minim 16 ani, cu luarea tuturor măsurilor de precauție pentru a nu îi pune în pericol pe cei din jur, mai ales pe copii. Potrivit legii, către publicul larg pot fi  comercializate doar obiecte pirotehnice de distracție din clasa F1.

Pentru prevenirea comerțului ilegal cu brazi și pomi de crăciun, la nivel național au fost desfășurate 573 de controale, fiind aplicate 2.834 de amenzi, în valoare totală de peste cinci milioane de lei. În urma controalelor efectuate au fost confiscați pomi de crăciun în valoare de aproximativ 156 de mii de lei. În ceea ce privește gestionarea situațiilor de urgență în zilele de minivacanță vor fi la datorie zilnic 5.100 de pompieri cu peste 2.900 de autospeciale de intervenție.

280 de echipaje SMURD și 750 de ambulanțe sunt pregătite să acorde asistență medicală de urgență, zilnic la nivel național.

De la începutul acestei luni, reprezentanții ISU aucontrolat peste 650 de localuri publice, centre comerciale sau alte obiective cu aflux mare de persoane, pe parcursul cărora au fost constatate și remediate peste 530 de deficiențe care ar fi putut conduce la producerea unor incendii.

Au fost identificate 131 de obiective economice care nu dețineau autorizație de securitate la incendiu, iar în cazul  unui obiectiv economic s-a luat decizia opririi funcționării.

În aceste zile, piloții Inspectoratului General de Aviație vor executa misiuni de interes operativ în sprijinul structurilor MAI și misiuni aero-medicale. În acest sens, au la dispoziție 8 elicoptere SMURD în cele 7 puncte de operare aero-medicală din țară.

Pentru fluidizarea tranzitului prin punctele de trecere a frontierei, încă de la începutul lunii decembrie, personalul planificat la controlul documentelor a fost suplimentat  până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct.

De altfel, în proximitatea punctelor de trecere a graniței, polițiștii de frontieră împreună cu poliţia rutieră informează conducătorii auto despre posibilităţile de utilizare a punctelor alternative de trecere.

Pentru a putea alege din timp cel mai bun traseu de deplasare, se recomandă cetățenilor să folosească aplicația  on-line, disponibilă pe pagina de internet a Poliției de Frontieră care prezintă media timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei

Nivelul traficului in punctele de trecere a graniței este în creștere: în ultimele  șapte zile, peste 1.154.000 de persoane au intrat sau au ieșit din țară, cu aproape 234.000 mai multe față de săptămâna precedentă. Astfel, la  granița cu Ungaria, cea mai solicitată în acest sezon, sunt deschise 11 puncte de trecere, în total fiind disponibile 52 de fluxuri pe sensul de intrare în România și 54 pe sensul de ieșire.

Având în vedere că cele mai mari valori de trafic sunt înregistrate în punctele Borş şi Nădlac II, se recomandă folosirea tuturor punctelor de trecere deschise traficului internaţional de la graniţa de vest, astfel încât să se evite suprasolicitarea unora dintre puncte.

Pentru prevenirea infracționalității transfrontaliere, Poliția de Frontieră a întărit dispozitivul de supraveghere a frontierei de stat și desfășoară misiuni de patrulare în comun cu echipaje de la Jandarmerie și Politia Română.

Ținând cont de faptul că majoritatea românilor vor avea câteva zile libere, autoritățile  se așteaptă la o intensificare a traficului rutier, mai ales pe drumurile care converg către stațiunile turistice.

În acest context, cetățenii trebuie să se informeze din timp asupra condițiilor de trafic și să-și echipeze corespunzător autovehiculele pentru sezonul rece.

De asemenea, utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie să fie echipate și cu dispozitive antiderapante.

În caz de ninsoare puternică și viscol, atunci când siguranța participanților la trafic este în pericol, unele sectoare de drum ar putea fi închise temporar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.