Acasă Externe Miniștrii de Externe ai NATO pregătesc Summitul din 2018

Miniștrii de Externe ai NATO pregătesc Summitul din 2018

DISTRIBUIȚI

148927 – 06122017 – Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a participat ieri, 5 decembrie 2017, la Bruxelles, la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO , un reper important în pregătirea Summit-ului NATO din iulie 2018. În cadrul discuţiilor au fost evaluate progresele înregistrate în implementarea deciziilor Summit-ului NATO de la Varşovia şi priorităţile de acţiune pentru perioada următoare, îndeosebi în ceea ce privește cooperarea NATO-UE, politica ușilor deschise și rolul NATO în cadrul eforturilor internaționale de proiectare a stabilității și combatere a terorismului.Reuniunea a debutat cu o sesiune dedicată parteneriatului NATO-UE, la care au participat, alături de omologii lor aliaţi, şi miniştrii de externe ai Finlandei şi Suediei, precum şi Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini.

Cu acest prilej, miniștrii au salutat intensificarea, în ultimul an, a cooperării dintre cele două organizaţii ca urmare a Declaraţiei comune NATO-UE, adoptată la Varşovia în iulie 2016, precum și a propunerilor concrete dezvoltate ulterior în domenii precum apărarea cibernetică, combaterea ameninţărilor hibride, consolidarea capacităţii instituţionale a partenerilor din Est, Orientul Mijlociu şi Nordul Africii. S-a decis continuarea și adâncirea cooperării dintre cele două organizaţii, prin adoptarea unui nou set de măsuri concrete în domenii precum combaterea terorismului și mobilitatea forțelor militare.

Ministrul român al Afacerilor Externe a susţinut importanţa consolidării şi aprofundării relaţiei NATO-UE, prin asigurarea sinergiei şi complementarităţii între cele două organizaţii, acest demers fiind o necesitate în actualul context de securitate. A subliniat importanţa valorificării la maxim a potenţialului de cooperare dintre NATO și UE, accentuând domenii precum mobilitatea forțelor, combaterea terorismului și sprijinul statelor partenere din vecinătatea apropiată.

În cadrul dineului de lucru, miniștrii aliați au discutat despre evoluţiile de securitate cu impact şi relevanţă pentru Alianţă, inclusiv relaţia cu Rusia şi acţiunile provocatoare ale Coreei de Nord. Ministrul Teodor Meleșcanu a evidențiat necesitatea ca Alianța să continue să abordeze, într-o manieră fermă și unită, starea de instabilitate și insecuritate generată de acțiunile Rusiei în Ucraina și vecinătatea estică, în cadrul trasat de șefii de stat și de guvern la Varșovia, bazat pe măsuri de apărare și dialog pe bază de reciprocitate. De asemenea, șeful diplomației române s-a asociat preocupărilor exprimate de miniștrii aliați cu privire la acțiunile destabilizatoare ale regimului de la Phenian, care constituie o amenințare la adresa securității euro-atlantice și globale, subliniind importanța monitorizării constante a acestor acțiuni și a implicațiilor lor pentru Alianță.

Rex Tillerson (US Secretary of State) with Teodor-Viorel Melescanu (Minister of Foreign Affairs, Romania)

 

În contextul reuniunii ministeriale, ministrul român de Externe a participat, în aceiași zi, și la o întâlnire trilaterală cu omologii din Turcia şi Polonia. Discuţiile s-au axat pe modalităţile concrete prin care cele trei state pot colabora în sprijinul stabilităţii şi securităţii regionale din Balcanii de Vest şi zona Mării Negre, inclusiv în sprijinirea aspiraţiilor de aderare la NATO ale statelor interesate din aceste regiuni şi ale reformelor derulate de acestea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.