Acasă Politic Ministrul Meleșcanu la ”Inițiativa Africa – Un angajament reînnoit pentru secolul XXI”

Ministrul Meleșcanu la ”Inițiativa Africa – Un angajament reînnoit pentru secolul XXI”

DISTRIBUIȚI
foto:mae.ro

 149039 – 13122017 – Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a participat ieri la reuniunea cu tema ”Inițiativa Africa – Un angajament reînnoit pentru secolul XXI” (Africa Initiative – A renewed commitment for the 21st century). Această acțiune se înscrie în strategia de politică externă a Guvernului României de relansare a relațiilor tradiționale cu statele de pe continental african și a fost organizată de Ministerul Afacerilor Externe, în colaborare cu Idea Factory Think Tank și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică ICI București.

În deschiderea reuniunii, șeful diplomației române a evidențiat interesul pentru relansarea relațiilor cu partenerii din Africa, amintind faptul că evenimentul reprezintă o premieră la nivelul cooperării cu aceste state. În acest context, ministrul a relevat importanța intensificării dialogului politic cu multe din statele africane, obiectiv aflat în atenția constantă a Ministerului Afacerilor Externe, și a evocat oportunitățile de dezvoltare, sau, după caz, de aprofundare a relațiilor cu statele africane, atât în ce privește cooperarea economică, cât și în diverse alte domenii sectoriale, sens în care educația va continua să ocupe un loc semnificativ. Astfel, ministrul afacerilor externe a declarat: ”De la începutul anului, s-au făcut pași pozitivi în promovarea intereselor României în zonă, plecând de la necesitatea dezvoltării unor proiecte concrete fezabile și pe măsura potențialului României, care să cristalizeze și întărească încrederea în perspectivele noastre de cooperare cu țările din Africa. În acest sens, am intensificat dialogul politic cu multe state din regiune, iar acesta va rămâne un obiectiv constant al MAE. Dincolo de dialogul politic, este imperativă acordarea unei atenții speciale impulsionării cooperării sectoriale, fie că vorbim de sectoare economice (precum transporturi, infrastructură, energie, finanțe-bănci, turism), fie de cele cu impact și în plan economic (cum ar fi educația, cercetarea și inovarea). Trebuie susținute și proiectele fără conținut economic, dar care pot genera beneficii pe termen lung în relaționarea cu țările din acest spațiu, și aș vrea să fac trimitere aici, de exemplu, la capacitatea României de a oferi expertiză pe linia consolidării instituționale și a bunei guvernanțe.”

Subliniind contextul geopolitic actual, cât și recentele rezultate ale celui de-al V-lea summit Uniunea Africană – Uniunea Europeană, desfășurat în 29-30 noiembrie 2017, la Abidjan (Republica Côte d’Ivoire), ministrul Teodor Meleșcanu a accentuat importanța relațiilor cu Africa inclusiv din perspectivă europeană, pentru a aminti că această dimensiune a  politicii externe va fi un reper important al agendei României în perspectiva deținerii președinției Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019. Acesta a menționat faptul că „împărtășim obiectivul urmărit de ansamblul statelor membre UE, de a realiza un progres în relațiile noastre cu Africa, prin înregistrarea de rezultate concrete, cu atât mai mult cu cât tema generală a acestei importante reuniuni a fost Investind în tineret pentru un viitor durabil”.

”Pentru că vorbim despre tineret și despre viitor, este important să menționăm că peste 50.000 de studenți au devenit, în timp, prezentul continentului african, studiind în trecut în România și ocupând astăzi poziții cheie în administrația statelor din care provin. De aceea, suntem convinși că educația este una dintre soluțiile pentru atingerea unui viitor prosper, iar că studenții africani care se află astăzi în România vor deveni experții și liderii de mâine ai statelor pe care dumneavoastră le reprezentanți astăzi, cu mândrie, demnitate și professionalism”, a adăugat șeful diplomației române.

Demnitarul român a salutat prezența partenerilor instituționali, din mediul academic, din sectorul IT&C, cât și a mediului diplomatic african prezent la București, și a evidențiat importanța unei cooperări strânse, printr-un dialog continuu, între toți actorii care au potențialul de a constitui fondul cooperării dintre România și statele africane.

În marja evenimentului, au avut loc prezentări ce au vizat sfera educațională, financiar-bancară și a comunicațiilor, creându-se, astfel, un cadru adecvat pentru dialogul dintre ambasadorii statelor africane și ceilalți invitați.

Reprezentanții corpului diplomatic african acreditat la București au salutat inițiativa promovată de Ministerul Afacerilor Externe și celelalte instituții care au susținut acest eveniment. Diplomații africani au manifestat disponibilitate pentru concretizarea unor noi forme de colaborare și, totodată, interesul față de continuarea acestei inițiative, prin noi demersuri menite să aprofundeze relațiile dintre statele pe care le reprezintă și România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.