Acasă Social Noi reglementari in sfera serviciului universal postal

Noi reglementari in sfera serviciului universal postal

DISTRIBUIȚI

 149058 – 14122017 – Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a adoptat in cadrul Consiliului Consultativ trei decizii referitoare la furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal postal.

Modificarile au vizat, in principal, transpunerea in legislatia secundara a prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 27/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 13/2013 privind serviciile postale, ultimele prevederi ale acestui act normativ intrand in vigoare la data de 1 ianuarie 2017. Prin urmare, au fost actualizate conditiile si procedura de desemnare a furnizorilor de serviciu universal, precum si drepturile si obligatiile furnizorului desemnat si a fost optimizat procesul de evaluare a respectarii obiectivelor de calitate stabilite in sarcina acestuia.

Conditiile si procedura de desemnare a furnizorilor de serviciu universal

Noua decizie prevede, in conformitate cu legislatia primara, ca ANCOM va analiza si va stabili cuantumul costului net rezultat din furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal, pe care il va comunica Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI). Ulterior, mecanismul de compensare a costului net, inclusiv sursele de finantare, vor fi stabilite prin hotarare a Guvernului, la initiativa MCSI.

Decizia pentru modificarea si completarea Deciziei presedintelui Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii nr. 541/2013 privind conditiile si procedura de desemnare a furnizorilor de serviciu universal in domeniul serviciilor postale va fi trimisa spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei si va intra in vigoare la data publicarii.

Drepturile si obligatiile CNPR in calitate de furnizor de serviciu universal

Serviciile care au ca obiect volume mari de trimiteri postale au fost excluse din categoria serviciilor postale din sfera serviciului universal. Aceasta modificare reflecta modificarile din legislatia primara prin care au fost definite o serie de trimiteri postale in numar mare, serviciile care au ca obiect aceste categorii de trimiteri nemaifiind supuse obligatiilor de serviciu universal.

Decizia pentru modificarea si completarea Deciziei presedintelui Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii nr. 1158/2013 privind desemnarea Companiei Nationale Posta Romana S.A. ca furnizor de serviciu universal in domeniul serviciilor postale se va comunica furnizorului de serviciu universal si va intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2018.

Obiective de calitate

ANCOM a actualizat si prevederile legislatiei secundare referitoare la conditiile si procedura de evaluare a gradului de indeplinire a cerintelor minime de calitate, astfel incat acestea sa vizeze exclusiv trimiterile de corespondenta interne din cea mai rapida categorie standard din sfera serviciului universal, avand in vedere modificarea, la nivelul legislatiei primare, a categoriilor de trimiteri care fac obiectul cerintelor de calitate pe care furnizorul de serviciu universal trebuie sa le respecte.

Decizia privind stabilirea conditiilor si procedurii de evaluare a gradului de indeplinire a cerintelor minime de calitate pentru livrarea trimiterilor de corespondenta interne, din cea mai rapida categorie standard impuse prin Decizia nr. 1158/2013 privind desemnarea Companiei Nationale Posta Romana S.A. ca furnizor de serviciu universal in domeniul serviciilor postale va fi comunicata CNPR si va abroga Decizia presedintelui ANCOM nr. 583/2014.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.