Acasă Externe Polonia nu mai are drept de vot în Consiliul UE

Polonia nu mai are drept de vot în Consiliul UE

DISTRIBUIȚI

149163 – 20122017 – Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, anunta ca UE a activat articolul 7 din tratatul UE impotriva Poloniei.

”Cu inima grea am activat articolul 7. Nu am avut de ales”, a scris Timmermas pe Twitter.

Articolul 7 din Tratatul UE este procedura cea mai radicala de sanctiuni existenta impotriva unui stat membru, care ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al Poloniei, nota recent France Presse intr-un comentariu.

Acest mecanism niciodata utilizat pana acum este prevazut ca o ultima masura fata de o tara care comite o ”incalcare grava” a valorilor UE – printre care asupra statului de drept, amenintat, potrivit Comisiei Europene, prin reformele judiciare in curs in Polonia.

Calificat adesea drept ”arma nucleara” institutionala, art.7 poate duce in cele din urma la o suspendare a anumitor drepturi ale unui stat membru, in special, al dreptului sau de vot in Consiliul UE, organism in care cei 28 de membri definitiveaza legislatiile europene.

In comparatie, procedurile de infringement pe care le poate lansa Comisia impotriva unor tari care incalca normele UE, mult mai obisnuite, nu pot duce in ultima instanta decat la sanctiuni financiare impotriva unei tari.

”Avizele” si ”recomandarile” trimise de Bruxelles in ultimele luni nu au avut niciun efect, remarca AFP. Dimpotriva, Varsovia a amplificat nelinistile europene, lansand o reforma si mai ampla a sistemului judiciar al tarii.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.