Acasă Externe Agenda Europeana Sancțiuni pentru România din partea UE

Sancțiuni pentru România din partea UE

DISTRIBUIȚI

148970 – 08122017

România, penalizată cu 42.000 de euro zilnic pentru că nu aplică normele europene privind drepturile de autor

Comisia Europeană a decis să trimită România, Bulgaria, Luxemburg și Spania în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru faptul că nu au notificat, până la 10 aprilie 2016, așa cum era prevăzut (Directiva privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor, Directiva 2014/26/UE), transpunerea integrală în legislația națională a normelor UE privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor și a drepturilor conexe și acordarea de licențe multiteritoriale pentru drepturile asupra operelor muzicale pentru utilizare online pe piața internă.

Comisia solicită Curții să impună sancțiuni financiare acestor state membre (România – 42 377,60 EUR pe zi, Bulgaria – 19 121,60 EUR pe zi, Luxemburg – 12 920,00 EUR pe zi și Spania – 123 928,64 EUR pe zi). În mai 2016 au fost declanșate proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor de către aceste țări. Până în prezent, aceste state membre nu au notificat Comisiei adoptarea măsurilor necesare pentru transpunerea directivei în dreptul național.

În mai 2016, într-un caz separat de neîndeplinire a obligațiilor de către România, Comisia a decis, de asemenea, să trimită o scrisoare de punere în întârziere cu privire la implementarea sistemului de gestiune colectivă obligatorie a operelor muzicale. Comisia consideră că dreptul român nu respectă dispozițiile directivei în ceea ce privește armonizarea anumitor aspecte referitoare la drepturile de autor și la drepturile conexe în cadrul societății informaționale și al Directivei privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor (Collective Rights Management – CRM).

Directiva vizează îmbunătățirea modului în care sunt gestionate toate organizațiile de gestiune colectivă, prin stabilirea unor standarde comune de guvernanță, transparență și gestiune financiară. Aceasta stabilește, de asemenea, standarde comune pentru acordarea de licențe multiteritoriale pentru drepturile asupra operelor muzicale în cazul unor utilizări online pe piața internă. Directiva reprezintă o componentă esențială a legislației privind drepturile de autor în Europa. Toate organizațiile de gestiune colectivă trebuie să își îmbunătățească standardele în materie de guvernanță și transparență.

Directiva privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor a fost adoptată la data de 4 februarie 2014. Termenul de transpunere a directivei în dreptul intern era 10 aprilie 2016.

De asemnena, Comisia Europeană a deschis o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva României, pentru transpunerea și punerea în aplicare incorecte a anumitor dispoziții privind respingerea cererilor de permise de ședere și obligația de a justifica motivele de refuz, impuse în cadrul directivelor UE privind migrația legală, o scrisoare de punere în întârziere din cauza deficiențelor în aplicarea normelor UE de instituire a spațiului feroviar unic european  și a solicitat României, Bulgariei, Ciprului, Greciei, Luxemburgului, Maltei, Poloniei și Olandei să transpună în legislația lor națională a patra directive privind combaterea spălării banilor. Toate statele membre trebuiau să transpună această directivă până la 26 iunie 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.