Acasă Social Sanatate Soluții pentru asigurarea necesarului de imunoglobulină

Soluții pentru asigurarea necesarului de imunoglobulină

DISTRIBUIȚI
libertatea.ro

 148943 – 07122017 – Miercuri a avut loc la Guvern  o întâlnire  a prim-ministrului Mihai Tudose şi a ministrului  Sănătăţii, Florian Bodog,  cu producătorii și distribuitorii de imunoglobulină.  La această întâlnire au mai participat șeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Laurențiu Mihai, secretarul de Stat în Ministerul Finanțelor Publice, Daniela Pescaru, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Dan – Octavian Alexandrescu, consilierii de Stat Florian Popa şi Felix Rache, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor, Nicolae Fotin.

În cadrul acestei întâlniri, premierul Mihai Tudose a  decis, la propunerea ministrului Sănătăţii,  suspendarea  aplicării taxei de clawback pentru doi ani la produsele medicamentoase derivate din plasmă şi sânge, la fel ca în celelalte state europene, în contextul deficitului de imunoglobulină.

Prim-ministrul Mihai Tudose a cerut tuturor autorităților implicate să asigure urgent stocuri de imunoglobulină şi să prioritizeze procedurile pentru implementarea măsurilor pe care Guvernul le va întreprinde în perioada imediat următoare, astfel încât să se asigure necesarul de imunoglobulină ”Facem tot posibilul să salvăm viaţa pacienților. Trebuie asigurat un stoc continuu de imunoglobulină, pentru a evita astfel de crize în viitor”, a declarat şeful Executivului.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii împreună cu Ministerul Finanțelor Publice vor analiza şi posibilitatea scutirii taxei de clawback pentru medicamentele cu preţ scăzut. Toate aceste măsuri vor fi incluse într-o ordonanţă de urgenţă care va intra pe ordinea de zi a ședinței de guvern de săptămâna viitoare.

Cu privire la suplimentarea imediată a stocurilor de imunoglobulină, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, împreună cu președintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor, Nicolae Fotin, au declarat că au luat legătura cu autoritatea competentă din Germania pentru a grăbi şi prioritiza procedura de livrare pentru o primă cantitate de imnuglobulină, săptămâna viitoare.

“Fac un nou apel la toţi producătorii şi distribuitorii de medicamente prezenţi să depună toate eforturile pentru a suplimenta stocurile de imunoglobulină necesare pentru România”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii. De asemenea, ministrul a anunţat că la nivelul ministerului s-a înființat o structură de urgență care are rolul de a direcționa stocurile identificate de imunoglobulină în unitățile sanitare din țară către cazurile urgente de imunodeficiență primară care necesită tratament imediat. Totodată, a fost înființată şi o linie telefonică specială la care medicii din toată țara pot anunța apariția cazurilor grave care necesită tratament cu imunoglobulină, pentru ca medicamentele necesare să fie direcționate către unitatea sanitară care are în îngrijire pacientul.

Această structură va gestiona și cantitățile de imunoglobulină necesară tratamentului imunodeficienței primare, care vor fi puse pe piață de furnizor până la sfârșitul anului.

În vederea soluţionării crizei de imunoglobulină pe termen mediu şi lung, Florian Bodog a precizat ca există un proiect de reorganizare a Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională pentru a crea cadrul legal care să îmbunătăţească accesul României la produsele din sânge şi plasmă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.