Acasă Cultura/Media Tradițiile românești de Crăciun, la ICR New York

Tradițiile românești de Crăciun, la ICR New York

DISTRIBUIȚI

149130 – 19122017 – Institutul Cultural Român din New York, în colaborare cu Biserica românească „Sf. Maria” (Queens, NY), organizează joi, 21 decembrie, Tradițiile românești de Crăciun.

Prezentat de un grup de cca. 30 de copii, îmbrăcați în costume tradiționale românești, de la școala duminicală care funcționează pe lângă Biserica românească „Sf. Maria”, coordonați de profesoara Simina Bărbos și de pr. Chesarie Bertea, programul artistic va cuprinde un recital de muzică de camera – surorile Alexandra și Gabriela Ghile, și Daniela Leric vor cânta la pian, iar Maria Bărbos, la clarinet; repertoriul include, în ordinea interpretării, piese de: Mozart, Terzibaschitsch, Dunayevsky, Bach, Schumann, Burgmüller, Vivaldi, Beethoven, John Francis Wade, un recital de colinde românești și de poezii dedicate Crăciunului – „Am pornit cu colindatul”, „Afară ninge liniștit”, „Noapte sfântă”, „Astăzi s-a născut Hristos”, „S-a născut Mesia”, „Nașterea Domnului”, „Moș Crăciun”,  „O, ce veste minunată!”, „Moș Crăciun cu plete dalbe” și o expoziție de icoane pe sticlă și desene colorate, pe tema „Nașterea Domnului”, realizate de copii.

La finalul evenimentului, toți copiii participanți, alături de cei din public, purtând căciulițe sau coronițe de ren, se vor prinde în horă și vor interpreta „dansul renilor”, amintind astfel legenda despre sania lui Moș Crăciun, cea plină de daruri, ce vine trasă de nouă reni năzdrăvani și zburători.

Proiectul se dorește o celebrare a tradițiilor românești de Crăciun, retrăite de cei din comunitatea românească din SUA și împărtășite celor de alte naționalități, prin intermediul actului artistic.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.