Acasă Economie Aproape 9.000 de achiziții publice verificate de ANI în ultimul semestru

Aproape 9.000 de achiziții publice verificate de ANI în ultimul semestru

DISTRIBUIȚI

149454 – 18012018 – În ultimele șase luni ale anului 2017, Agenția Națională de Integritate a analizat prin intermediul sistemului informatic PREVENT,  în vederea prevenirii conflictului de interese, un număr de 8.896 de proceduri de achiziție publică cu o valoare totală de 24,7 miliarde lei (aprox. 5,3 miliarde euro), potrivit unui comunicat al instituției.

În aceeași perioadã ANI a emis opt avertismente de integritate privind posibile încălcări ale legislației privind conflictul de interese în achiziții publice. Valoarea totală a contractelor pentru care sistemul PREVENT a emis cele opt avertismente de integritate (pentru potențiale conflicte de interese) se ridică la 10 milioane lei (aprox 2,1 milioane euro).

În 7 dintre cele 8 cazuri notificate de sistem, conducătorii autorităților contractante au eliminat cauzele care generau potențiale conflicte de interese.

Într-un singur caz, Agenția a declanșat din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese după finalizarea procedurii de atribuire prevăzută de  lege.

În alte 28 de situații, ANI a notificat Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) pentru posibile nereguli în procedurile de achiziție publică, rezultate în urma activității de analiză a PREVENT.

Dintre cele 8.896 de proceduri analizate, 4% se referă la contracte finanțate din fonduri europene. Totodată, o treime dintre aceste proceduri conțin 36.568 contracte subsecvente (loturi).

În analiza PREVENT au fost luate în considerare 1.430 de autorități contractante, 8.570 de operatori economici și 132.619 de persoane, reprezentanți ai instituțiilor publice și ai ofertanților.

Procedura cu cea mai mare valoare analizată de PREVENT în acest interval de timp a fost de 2,67 miliarde lei (aprox. 573 milioane euro), iar procedura cu cea mai scăzută valoare a fost de 346 lei (aprox. 74 euro).

Până în prezent, persoanele interesate au solicitat peste 300 de clarificări cu privire la cadrul legal incident. Majoritatea solicitărilor se referă la completarea incorectă a câmpurilor din cuprinsul Formularului de Integritate, necompletarea altor formulare relevante, lipsa ofertanților etc.

Ce este și cum funcționeazã sistemul PREVENT

Sistemul PREVENT a fost lansat la sfârșitul lunii iunie 2017 cu scopul de preveni conflictele de interese în procedura de atribuire a contractelor de achiziție publică prin instituirea unui mecanism de verificare ex-ante, din perspectiva situațiilor care pot genera conflicte de interese în cadrul procedurilor inițiate prin sistemul electronic de achiziții publice, astfel încât acestea să fie înlăturate fără a fi afectate respectivele proceduri.

Mecanismul de prevenție presupune analizarea datelor și a informațiilor introduse în formularul de integritate de persoana responsabilă din cadrul autorității contractante prin interconectarea sistemului PREVENT cu baze de date relevante (Oficiul Național al Registrului Comerțului – ONRC, Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date – DEPABD).

Elementul de noutate al sistemului PREVENT este că poate realiza, în mod automat, prezumtivele relații ce pot exista între persoane din autoritatea contractantă și persoane din cadrul operatorilor economici ce au calitatea de ofertanți în cadrul procedurilor de achiziție inițiate de către o autoritate contractantă.

În cazul depistării unui posibil conflict de interese, ANI emite un avertisment de integritate iar autoritatea contractantă trebuie sa ia toate măsurile de îndepărtare a posibilului conflict de interese emis de sistemul PREVENT.

Mai multe detalii despre sistemul PREVENT pot fi consultate la secțiunea dedicată din pagina de Internet a Agenției Naționale de Integritate la adresa https://www.integritate.eu/prevent.aspx

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.