Acasă Cultura/Media Mihai Eminescu – omagiat la Berlin

Mihai Eminescu – omagiat la Berlin

DISTRIBUIȚI

 149404 – 16012018 – Luni, 15 ianuarie 2018, Ambasada României în Germania și Institutul Cultural Român ”Titu Maiorescu” din Berlin a organizat o seară literară cu dublă semnificație pentru acest an aniversar: omagierea lui Mihai Eminescu și marcarea Zilei Culturii Naționale.

Evenimentul a avut loc în spațiile de reprezentare ale Ambasadei României și a cuprins o conferință susținută de academicianul Eugen Simion, despre influența culturii germane asupra lui Mihai Eminescu, precum și despre rolul acestuia, alături ceilalți mari clasici, în structurarea literaturii române moderne. De asemenea, programul a inclus un recital cu o structură aparte, construit pe o serie de poeme și fragmente eminesciene în proză, în interpretarea lui Ion Caramitru, atmosfera astfel creată fiind întregită de intermezzo-uri muzicale din repertoriul clasic și contemporan de C.P.E. Bach, H. Purcell, G. Enescu, A.O. Popa și C.C. Negrea, în interpretarea clarinetistului Aurelian-Octav Popa. Spectacolul a intrat în repertoriul permanent al Teatrului Național ‘I.L. Caragiale’ din București și a fost prezentat cu succes pe diverse scene din Europa, Statele Unite și Canada.

Omagierea și la Berlin, de Ziua Culturii Naționale, în anul Centenarului, a personalității si creației lui Mihai Eminescu, s-a impus de la sine, cu atât mai mult, cu cât capitala germană a marcat un jalon important în biografia și evoluția spirituală ale poetului. Actorul Ion Caramitru a excelat în trecut printr-o serie de interpretări inedite din creația lirică eminesciană. De asemenea, scriitorul, criticul literar și academicianul Eugen Simion este unul dintre cei mai erudiți cunoscători contemporani ai creației eminesciene, în cadrul serii omagiale referatul științific și actul artistic având darul de a se întregi reciproc.

Evenimentul a deschis suita de manifestări culturale consacrate Centenarului 2018, atât la ICR Berlin, cât și la Ambasada României în Germania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.