Acasă Economie Navă românească pentru Antarctica. Va fi construită la Galați și va fi...

Navă românească pentru Antarctica. Va fi construită la Galați și va fi folosită de guvernul australian pentru cercetare

DISTRIBUIȚI
foto:viata-libera.ro

149453 – 18012018 – O navă construită de români la Galați va ajunge tocmai în Antarctica. Este un adevărat laborator științific plutitor, care va putea sparge ghețuri groase de un metru și jumătate. Nava va fi folosită de guvernul australian și trebuie să fie gata la sfârșitul anului viitor, anunță Stiri.tvr.ro.

Nuyina este numele spărgătorului de gheață construit la Galați care se va lupta cu banchizele din Antarctica. Guvernul australian va folosi nava pentru aprovizionarea a patru stații de cercetare. Va fi utilă și în misiuni de salvare. Iar senzorii subacvatici din dotare vor permite cartografierea fundului mării și monitorizarea faunei.

Va fi nevoie de 500 de kilometri de cabluri, mii de tone de tablă și peste 1.000 de oameni la realizarea platformei. Ca să fie gata la timp, se lucrează în 3 schimburi.

Nava este construită dintr-o tablă specială, care să reziste la temperaturi extrem de scăzute. Așa că a fost nevoie de expertiza celor de la Combinatul Siderurgic din Galați.

În schimb, pentru modernizarea lui Perseus, singurul spărgator de gheață fluvial al României, nu se înghesuie nimeni. La prima licitație organizată de Administrația Fluvială a Dunării de Jos în octombrie, a fost un eșec, deși statul era dispus să dea 8 milioane și jumătate de euro pentru lucrări.

O nouă rundă va avea loc în februarie. Autoritățile fluviale vor să cumpere cu bani europeni 4 spărgătoare, două maritime și două fluviale, în valoare de 30 de milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.