Acasă Social Educatie Noi schimbări anunţate de Liviu Pop

Noi schimbări anunţate de Liviu Pop

DISTRIBUIȚI
foto:facebook.com

149326 – 10012018 – Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a anunţat pe Facebook schimbarea Regulamentului de organizare a şcolilor: telefoanele mobile, interzise în timpul orelor, iar serviciul pe şcoală şi sancţionarea pentru lipsa uniformei – interzise. Elevii îl acuză pe ministru că a făcut schimbări fără consultare

Efectuarea serviciului pe şcoală de către elevi, folosirea notelor ca mijloc de coerciţie şi sancţionarea elevilor care nu poartă uniforma unităţii vor fi interzise de-acum încolo, potrivit noului Regulament-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP), aprobat pe 8 ianuarie de către ministrul Educaţiei şi anunţat pe Facebook, marţi seară, de către Liviu Pop.

Deşi unele dintre modificări sunt binevenite, reprezentanţii elevilor îl acuză pe ministrul Educaţiei de ilegalităţi, modificând drepturi altfel decât prin Statutul Elevului, fără să facă anterior nicio consultare publică.

Printre modificările aduse de Liviu Pop sunt faptul că „pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă, setate astfel încât să nu deranjeze procesul educativ” (articolul 197), „rezultatul evaluării, exprimat prin calificativ, nota, punctaj etc. Nu poate fi folosit ca mijloc de coerciţie, acesta reflectând strict rezultatele învăţării, conform prevederilor legale” (aliniat 3, adăugat la articolul 113), iar la articolul 198 se adăugă un aliniat care prevede interzicerea serviciului pe şcoală sau sancţionarea elevilor care nu poartă uniforma unităţii.

 „În mare sunt modificări făcute pentru zona de auxiliare. A sporit rolul asociaţiilor de părinţi, a interzis elevul de serviciu şi se prevede faptul că nota nu poate fi folosită ca mijloc de coerciţie (propusă de mine). Are şi părţi bune. Dar părţile negative ţin de faptul că nu a fost consultare publică deloc, niciun proiect pe site-ul MEN. Plus că modifica zona de drepturi ale elevilor altfel decât prin Statutul Elevului, ceea ce e ilegal. La telefoane singură modificare e că trebuie depozitate în timpul orei; şi înainte era interzisă folosirea în timpul orei (ceea ce e în regulă), iar utilizarea lor era oricum sancţionata. Să îi pui pe elevi să le depoziteze înseamnă că prezumam din start că toţi încalcă regula şi le utilizează„, a declarat pentru HotNews preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constantă, Constantin-Alexandru Manda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.