Acasă Politic Preşedintele Iohannis la CSM: „În România, justiția este independentă și trebuie să...

Preşedintele Iohannis la CSM: „În România, justiția este independentă și trebuie să rămână așa”

DISTRIBUIȚI
foto: presidency.ro

 149267 – 05012018 – Preşedintele Klaus Iohannis a participat, vineri, la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, prima din acest an, în cadrul căreia ar urma să fie aleasă noua conducere a CSM.  Klaus Iohannis a făcut câteva “remarci” foarte scurte, legate de activitatea CSM, dar şi câteva observaţii mai generale despre mersul justiției în România și legile justiției.

Preşedintele  României i-a felicitate pe magistraţi pentru cum s-au descurcat în 2017, în ciuda faptului că a  fost un an foarte complicat nu numai pentru CSM, ci şi un an foarte complicat politic pentru România.

“În România, justiția este independentă și trebuie să rămână așa! Eu, Președintele României, o să fac orice îmi stă în puterea constituțională să vă ajut să garantați independența justiției! În acest demers și în acest deziderat, veți avea în mine un partener și un susținător constant pe care vă puteți baza. Eu sunt foarte mulțumit de cum a știut CSM, și în 2017, dar și în anii dinainte, să acționeze și să se implice pentru a garanta independența justiției în România. Eu cred, și am toată încrederea în dumneavoastră, că veți merge mai departe tot așa. Pentru România nu există altă cale”, le-a spus Klaus Iohannis magistraţilor în cadrul şedinţei.

În ceea ce priveşte independența justiției, Klaus Iohannis a subliniat că face parte din valorile de bază, din nucleul dur al democrației pe care vrem să o construim în România. “Face parte din valorile europene, din valorile Uniunii Europene din care facem parte. Face parte din arhitectura de bază a unui stat democratic din secolul XXI. Personal, sunt convins că dacă ne-am apuca odată să rediscutăm Constituția, arhitectura statului, este obligatoriu să introducem principiul integrității chiar în Constituție, altfel s-ar putea ca situații de acest tip să apară și în alte cicluri electorale” a mai afirmat preşedintele.

Klaus Iohannis consideră că în 2017 s-a lucrat foarte serios, atât la Înalta Curte, cât și la Parchetul General, la diferitele secțiuni ale Parchetului, la DNA, la DIICOT, iar potrivit preşedintelui,  acest lucru este îmbucurător.

“Una din preocupările cele mai importante nu numai ale Parlamentului, ci a întregului spațiu politic, și cred că și a societății civile, cea mai intensă preocupare s-a referit la legile justiției.

Și românii s-au supărat. Au fost cele mai mari demonstrații publice pe care le-am avut după Revoluție. Nefericita Ordonanță 13 a fost hotărâtă în Guvern, pe urmă a fost retrasă, pe urmă au urmat nenumărate discuții, în fine, acel Guvern s-a dovedit a fi de scurtă folosință, și a fost schimbat iarăși foarte neuzual de propriul partid.

Partenerii noștri din Uniunea Europeană, din Consiliul Europei, au atras atenția că trebuie mai multă dezbatere, trebuie mai multă transparență

Eu regret – eu, Președintele României – regret că s-a ajuns în România în această situație în care legile justiției, care sunt foarte importante, se discută în proceduri neclare, ad–hoc, sub presiunea timpului, cu nerespectarea unor cutume în procedura parlamentară și, în final, aprobate în mare viteză, viteză neexplicată în spațiul public și ajunse, toate, să fie contestate la Curtea Constituțională” a amintit acesta.

În ceea ce priveşte legile justiţiei, Klaus Iohannis a precizat că aşteaptă să se pronunțe Curtea Constituțională, și atunci când legile vor ajunge la acesta pentru următoarea etapă (care poate să fie promulgare, sau contestare la Curtea Constituțională, sau retrimiterea în Parlament),  preşedintele se va referi şi la conținutul acestor legi, respectiv la articole pe care atunci le va considera demne de o atenție aprofundată.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.