Acasă Social Repatrierea unui grup de cetăţeni români din Siria prin Liban

Repatrierea unui grup de cetăţeni români din Siria prin Liban

DISTRIBUIȚI

 149535 – 25012018 – În urma demersurilor complexe susținute la nivelul Celulei de Criză a Ministerului Afacerilor Externe (MAE), la data de 21 ianuarie 2018 au fost finalizate procedurile specifice de repatriere din Siria, prin Liban, a unui grup format din şase cetăţeni români şi un membru de familie, cetăţean sirian.

Repatrierea s-a realizat cu sprijinul Ambasadei României la Damasc, în cooperare cu Ambasada României la Beirut.

Cu sprijinul Echipelor Consulare Mobile ale misiunilor diplomatice române de la Damasc și Beirut, grupul a părăsit teritoriul sirian la data de 20 ianuarie 2018 pe cale terestră către Liban, de unde şi-a continuat deplasarea către România, pe cale aeriană, pe ruta Beirut – Otopeni.

Ministerul Afacerilor Externe a suportat în întregime costurile aferente transportului terestru şi aerian pentru persoanele repatriate.

Măsura de repatriere face parte din demersurile constante de asistență și protecție consulară acordată de MAE cetățenilor români aflați în situații deosebite, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare din statele cu risc major de securitate.

Reamintim faptul că, de la debutul operațiunilor de evacuare din Siria (anul 2011), prin intervenția directă a Ambasadelor României la Damasc și Beirut și sub coordonarea Celulei de Criză a MAE, au fost repatriați 747 de cetățeni români și membrii de familie ai acestora.

În prezent, Ambasada României la Damasc acordă asistență și protecție consulară inclusiv cetățenilor din Australia, Canada, Franța, Republica Moldova și Portugalia, aflați pe teritoriul Siriei.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandările ferme adresate cetățenilor români aflați în zonele de conflict de a părăsi zona și de a contacta misiunile României din teritoriu pentru a-și anunța prezența în regiune, astfel încât să poată beneficia de asistență și protecție consulară.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea informațiilor furnizate atât prin intermediul aplicației „Călătorește în siguranță” ce poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone, cât și al serviciului de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.